fbpx

Subvențiile APIA pentru fermieri din 2017, la control prin teledetecție

România, în topul țărilor europene la absorbția fondurilor alocate agriculturii și dezvoltării rurale
21 februarie 2018
Sprijinul PAC pentru tehnologiile inovatoare în agricultură
21 februarie 2018

Subvențiile APIA pentru fermieri din 2017, la control prin teledetecție

Fermierii care așteaptă subvențiile încă din 2017 în urma controalelor, au primit din partea directorului Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură anunțul cu programarea autorizărilor la plată.

Adrian Pintea a declarat că fermierii au fost controlați pe parcursul anului trecut prin teledetecție și au depus în noiembrie cererea unică în cadrul Apia contribuind la completarea rapoartelor de control concepute de către firma Gauss. Au fost și cazuri în care au apărut neconformități între harta întocmită de Gauss și situația efectivă din teren, fermierii având posibilitatea să solicite o reinterpretare a datelor cu modificările ulterioare cerute de ei, APIA cerând firmei Gauss o nouă interpretare ce urmează a fi finalizată curând.

Deși deblocarea plăților a fost anunțată pe 15 ianuarie, directorul APIA a anunțat că termenul de plată pentru toate subvențiile este stabilit pentru 31 martie. Până în prezent plățile au fost depuse pentru 635.000 de fermieri, în cuantum de 550 milioane de euro. Adrian Pintea a mai declarat că plafonul alocat pentru anul 2018 este de 1,8 miliarde de euro, anului precedent fiindu-i alocat un plafon de 1,772 miliarde, înregistrând o absorbție excelentă de 99%, cele 1,772 miliarde de euro fiind și rambursate.

 

Autor: Sofronia Mihaela Raluca