fbpx

Sprijinul PAC pentru tehnologiile inovatoare în agricultură

Subvențiile APIA pentru fermieri din 2017, la control prin teledetecție
21 februarie 2018
Proiectul clujean „Fotografia-Document Etnografic” poposește în premieră la Arad
21 februarie 2018

Îngrijorarea fermierilor referitoare la alocarea fondurilor pentru sprijinirea agriculturii de precizie sunt legate atât de anul în curs cât mai ales de ce se va întâmpla cu acestea după 2020, mai ales după modificarea Politicii Agricole Comune, în scenariul alocării unor sume mai mici.

Oportunitatea cea mai mare de a crește productivitatea, eficientizând costurile cu energia și resursele, urmate de îmbunătățirea considerabilă a calității produselor agricole este dată în principal de agricultura de precizie. Prin introducerea noilor tehnologii se face posibilă gestionarea fermelor în mod sustenabil, utilizarea resurselor chimice în mod responsabil, ajutând la protecția solului și a apelor subterane, recoltând totodată și produse agricole mult mai sănătoase, sporind și productivitatea agricolă.

În linii mari, agricultura de precizie implică gestionarea optimizată a resurselor de pe câmp, bazându-se pe nevoile reale ale recoltelor. Ea presupune utilizarea unor tehnologii bazate pe date, GPS-uri, sisteme de poziționare prin satelit, teledetecția și transmisia datelor în timp real prin internet.

Prin înlocuirea practicilor tradiționale din agricultura actuală, precum irigațiile, insecticidele, erbicidele și îngrășămintele cu agricultura de precizie și tehnologiile inovatoare se poate conserva mediul înconjurător, se eficientizează costurile și în timp se dezvoltă noi produse și servicii în sectorul agricol, generând astfel și noi locuri de muncă.

Comunicatul Parlamentului European mai precizează și că problemele ridicate de către reprezentanții fermierilor din UE precum proprietatea datelor sau accesul mult îngreunat al micilor jucători la aceste tehnologii din cauza costurilor ridicate de înlocuire a vechilor tehnologii cât și din cauza lipsei de bandă largă pe câmpurile agricole vor fi dezbătute și soluționate în cadrul următoarelor întruniri. Totodată, un alt punct de interes asupra banilor alocați de PAC pentru agricultura de precizie îl reprezintă etapa post 2020, când este prevăzută o scădere semnificativă a bugetelor, datorită noilor schimbări ale programelor de finanțare, cât și datorită ieșirii Marii Britanii din UE, unul dintre marii contribuitori ai bugetelor PAC.

Fermierii au propus la dezbatere ca autoritățile să găsească fonduri și din afara PAC pentru susținerea tehnologiilor inovatoare, mai ales având în vedere faptul că efectele ei sunt numeroase, atât din punct de vedere al protejării mediului înconjurător, al impactului social și mai ales al celui economic.

 

 

Autor: Sofronia Mihaela Raluca