fbpx
Connect with us

Actualitate

#roMânia: Generaţia uitată acasă. Viitorul scris de părinţii care îşi abandonează copiii, pentru bani

Published

on

O Românie a plecat peste hotare, iar o generaţie a rămas să crească acasă fără părinţi, arată realitatea tristă a ţării de azi, după ce migraţia a devenit un fenomen de necontrolat. Nevoiţi să muncească, mulţi părinţi şi-au lăsat micuţii în grija bunicilor, arată un material din campania #roMânia, a cotidianului Gândul.

Conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în 2017, aproape 95.000 de copii aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate, adică cu 10.000 mai mulţi faţă de anul 2010, când erau 84.084. Dintre aceştia, peste 17.400 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare şi 64.701, un singur părinte plecat.

Doar că la fel ca şi în cazul oamenilor plecaţi, datele oficiale sunt dublate de realitate, arată un material din campania #roMânia, a cotidianului Gândul.

“Datele obţinute de la Inspectoratele Şcolare Judeţene, indicând un număr de 212.352 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate, arată că statisticile având ca sursă Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului surprind doar o parte din dimensiunea reală a fenomenului. Adăugând, la cifrele furnizate de Inspectoratele Şcolare Judeţene, atât copiii de vârstă antepreşcolară şi preşcolară, cât şi copiii neînscrişi la şcoală (ori cei aflaţi în abandon şcolar) estimăm că numărul total al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate se ridică la aproximativ 250.000 la nivel naţional”, arată datele de la Asociaţia Salvaţi Copiii.

Organizaţia neguvernamentală susţine că în lipsa afecţiunii părinţilor, copiii rămaşi acasă se confruntă cu dificultăţi emoţionale, sociale şi educaţionale. Ei devin mai vulnerabili emoţional, nu mai sunt interesaţi de şcoală, se confruntă cu dificultăţi în realizarea temelor şi înţelegerea materiei şcolare, au probleme de comunicare cu tutorii şi părinţii.

“Indiferent de vârstă, majoritatea copiilor ai căror părinţi pleacă la muncă în străinătate resimt această situaţie ca pe un abandon. Riscul psihologic nu constă în ”abandonul” în sine, ci în modul în care copiii reuşesc să integreze această experienţă traumatizantă în povestea vieţii lor. În general, copiii ajung la două concluzii negative: ei nu sunt importanţi ca persoane, nu sunt vrednici de a fi iubiţi, iar ceilalţi nu sunt de încredere şi există mereu pericolul de a fi părăsiţi”, spun reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Copiii.

Iar pentru a atrage atenţia asupra lor, copiii abandonaţi încearcă tot felul de metode: intră în conflicte, devin introvertiţi, se opun oricărei idei.

Unul dintre aceşti copii, care nu s-au putut adapta, este Ioana.

Îi spunem aşa din motive de protecţie, deşi nu este numele ei real. Ioana este o fetiţă din Constanţa, care acum are 14 ani, dar care a rămas singură încă de când s-a născut, Mama ei a luat drumul Spaniei, iar în certificatul de naştere, în dreptul tatălui este trecută o linie.

Ajunsă în atenţia Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, fetiţa a trecut încă din primele luni de viaţă prin mai multe centre de plasament şi pentru scurt timp a fost şi în grija mamei naturale.

”Fetiţa a intrat în atenţia noastră în urma unei sesizări a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, întrucât a fost părăsită de mamă la scurt timp după naştere. Iniţial, copilul a fost dus la un centru de plasament, dar a fost externată chiar de către mamă din acest centru. Mai târziu, copilul a ajuns iar la spital, internat de bunică, fiind bolnăvior şi tratat necorespunzător de mamă. Ulterior externării, copilul a fost dus la un alt centru de plasament, de unde a ajuns la un asistent maternal”, povesteşte Giana Tobias, inspectorul DGASPC care a monitorizat fetiţa.

Cât a stat la asistentul maternal, Ioana a avut o evoluţie foarte bună, iar mama a luat legătura cu ea sporadic, dând câte un telefon. Timpul a trecut, iar în urmă cu trei ani, mama s-a decis să mai încerce o apropiere de fetiţă şi a luat-o cu ea în Spania. Avea acum un loc stabil de muncă, la un centru pentru persoană vârstnice şi a considerat că poate să aibă grijă şi de Ioana. Dar fetiţa nu s-a putut adapta.

”Mama a fost tot timpul plecată în străinătate, în Spania. Dar în 2015, a cerut reintegrarea minorei în familia naturală, ceea ce s-a şi decis conform unei hotărâri a Comisiei pentru Protecţia Copilului. Ulterior, copilul a părăsit ţara şi a plecat cu mama în Spania, unde însă nu s-a acomodat. Era obişnuită aici cu colegii de şcoală, cu prietenii şi familia la care a crescut”, spune inspectorul DGASPC.

Mama a înţeles drama prin care trecea fetiţa şi nu a vrut să o ţină cu forţa în Spania, iar copilul a revenit după câteva luni în ţară. Ea a cerut să fie reîncredinţată aceleiaşi femei în grija căreia crescuse, dar, cât timp fusese plecată, aceasta renunţase să mai lucreze ca asistent maternal, după cum îşi aminteşte Giana Tobias: „Având în vedere relaţiile acestea de ataşament reciproc, dezvoltate în perioada în care a fost plasată la doamna asistent maternal, s-a venit cu propunerea de a i se plasa în regim de urgenţă tot acesteia. Deşi doamna nu mai ocupa funcţia de asistent maternal. Demisionase la scurt timp după plecarea fetiţei şi îşi pierduse profesia de asistent maternal. S-a găsit însă soluţia şi familia dânsei a devenit familie de plasament pentru acest copil. S-a avut în vedere ataşamentul şi respectul reciproc, iar condiţiile de care beneficiază în familia fostului asistent maternal sunt corespunzătoare din toate punctele de vedere pentru o creştere şi o dezvoltare adecvată”.

În prezent fetiţa a terminat clasa a opta, cu rezultate bune la învăţătură şi a intrat la liceu, iar în ultimii ani, mama a încercat să păstreze legătura cu ea, fiind acceptată şi de fetiţă.

„Avem foarte mulţi copii care rămân în grija bunicilor, rudelor de gradul trei sau patru, ori asistenţilor maternali. (…) Traumele emoţionale se manifestă diferit de la un copil la altul, în funcţie de vârstă, de personalitatea fiecăruia şi pot fi, în unele cazuri, MAJORE. Banii şi bunurile nu pot compensa lipsa afectivităţii parentale. (…) La început, majoritatea copiilor suferă îngrozitor, adevărat că depinde şi de vârstă: unii plâng, nu le intra nimeni în voie, unii chiar se îmbolnăvesc. Iar cel mai mult apar tulburările la şcoală. Lipsa afecţiunii părinţilor se resimte şi produce efecte, cel mai pregnant fiind abandonul şcolar. Depinde foarte mult şi de mediul în care trăieşte şi este crescut copilul, dar şi de personalitatea lui”, apreciază psihologul Mihaela Dragomir, din cadrul DGASPC Constanţa.

Pentru a evita apariţia problemelor comportamentale ori pentru a le elimina, copiii ar trebui să vadă periodic un psiholog, iar cei în grija cărora se află să menţină legătura cu unitatea de învăţământ pe care o frecventează, pentru că acolo este mediul în care acesta se manifestă.

”Aceste aspecte psihologice, coroborate cu un mediu lipsit de consecvenţă şi disponibilitate, acasă şi la şcoală, pot conduce către tulburări de sănătate mentală majore: anxietate, depresie, tulbare de conduită. (…) În rândul populaţiei de copii ai migranţilor, incidenţa problemelor de sănătate mentală este de 2,6 ori mai mare decât în rândul populaţiei generale de copiii”, a declarat psihologul Marius Rusu, din cadrul Centrului de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii al Salvaţi Copiii România.

Psihologii precizează că în mare parte, bunicii sau tutorii copiilor se limitează la a le oferi mâncare şi un acoperiş, pe când aceştia au nevoie de atenţie, iubire şi înţelegere.

“Sunt cazuri în care copii se ataşează sănătos de bunicii sau tutorele lor, găsesc în ei o bază de siguranţă şi văd acea persoană ca pe un părinte. Ataşamentul faţă de bunici este bun, însă nu se compară cu ataşamentul faţă de părinţi, pentru că bunicii au o anumită vârstă şi au o altă viziune. (…) Se mai întâmplă ca, uneori, să le ofere doar mâncare, ajutor material şi un acoperiş deasupra capului, nu atenţie şi grijă”, susţine psihologul Keren Rosner.

Iar aceşti copii sunt vulnerabili, ajungând de multe ori victime sigure ale abuzurilor de alcool şi droguri.

“Fetele pot deveni mame foarte timpuriu tocmai pentru că au o foame afectivă pe care nu ştiu cum să şi-o stingă. În orice persoană care-i dă sentimentul că este iubită şi protejată devine foarte uşor credulă, se bazează pe acea persoană şi dezvoltă imediat un ataşament nesănătos. O astfel de adolescentă este foarte uşor de manipulat”, a mai adăugat Keren Rosner.

De cealaltă parte, sociologul Gelu Duminică susţine că supravegherea părinţilor nu înseamnă neapărat o protecţie sigură, însă plecarea acestora de lângă copii reprezintă un risc mai mare.

“Sunt copii care au ambii părinţi acasă şi care sunt consumatori de substanţe halucinogene sau de alcool. Nu este o condiţie obligatorie ca unul dintre părinţi sau ambii să fie plecaţi. Cu toate acestea, există un risc mai mare. (…) Consecinţa principală a creşterii fără părinţi aproape este trauma emoţională a copilului care duce către efecte adverse de genul celor despre care am discutat (n.r. – alcool, droguri). Ele pot conduce şi către alte efecte cum ar fi introvertism, adică adolescentul devine mult mai închis în el. Chestiuni emoţionale care la un moment dat se transformă în comportamente şi atitudini,”, explică sociologul Gelu Duminică.

Din anul 2010, în România este derulat un program care vine în sprijinul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. De la înfiinţarea acestuia, peste 6.500 de copii au fost ajutaţi de specialişti.

“17 centre locale, compuse din echipe interdisciplinare formate din asistenţi sociali, psihologi şi cadre didactice oferă servicii de suport psiho-social, educaţional şi activităţi de socializare copiilor, iar persoanele în grija cărora au rămas beneficiază de consiliere psihologică şi juridică. De la înfiinţare, peste 6.500 de copii şi 4.500 de adulţi au beneficiat de serviciile Salvaţi Copiii”, a declarat coordonatorul programului destinat copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Anca Stamin.

De asemenea, Salvaţi Copiii a creat un serviciu de consiliere şi informare, unic la nivel naţional, prin care ajută copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sau persoanele în grija cărora au rămas aceştia.

Doritorii pot suna gratuit la numărul de telefon 0800.070.040 sau pot accesa platforma online www.copiisinguriacasa.ro pentru a discuta cu un psiholog sau cu un consilier judiciar.

Sursa MEDIAFAX

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate3 ore ago

Număr uriaș de cazuri Covid și azi în România

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 425;🔴 Persoane verificate cu privire la...

Actualitate3 ore ago

Acțiune a polițiștilor în localitățile arondate Câmpiei Turzii

În cursul zilei de azi, 20 octombrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii au fost angrenați într-o acțiune...

Actualitate3 ore ago

Județul Cluj, membru în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Moții, Țara de Piatră”

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează aderarea Județului Cluj la Asociația...

Actualitate3 ore ago

Clujean prins rupt de beat la volan. Avea permisul anulat!

Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 54 de ani, din Cluj-Napoca, în cadrul...

Actualitate3 ore ago

Președintele ALDE Cluj, Avram Gal, sancționează dur votul din parlament: „Rezultatul acestui simulacru este încă o săptămână pierdută în lupta pe viață și pe moarte cu pandemia”

Avram Gal, președinte ALDE Cluj: În intervalul în care România a doborât toate recordurile la rata mortalității și a infectărilor...

Actualitateo zi ago

România bate azi un nou record negru: peste 18.000 de cazuri noi Covid înregistrate în ultimele ore

Până astăzi, 19 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.486.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID –...

Actualitateo zi ago

Programul localurilor este permis până la ora 24.00 și în localitățile cu incidență mare. Au acces doar vaccinații!

Clarificare privind programul de funcționare al restaurantelor și cafenelelor în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare...

Actualitateo zi ago

33 de săli de clasă și 9 laboratoare plus o sală de sport extinsă și modernizată pentru un Liceu din Cluj-Napoca

Un nou corp de clădire cu 33 de săli de clasă și 9 laboratoare plus o sală de sport extinsă...

Actualitateo zi ago

Noi echipamente medicale pentru Spitalul de Copii din Cluj-Napoca

Consiliul Județean Cluj a recepționat patru noi echipamente medicale, care au fost deja livrate Spitalului de Copii, unitate sanitară aflată...

Actualitateo zi ago

ATENȚIE, mesaje false în numele ANAF: Nu deschideţi aceste emailuri!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă că un val de mesaje false este transmis prin email în numele instituţiei. Agenţia...

Actualitateo zi ago

Ministerul Sănătății continuă aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare pentru tratamentul Covid19

Ministerul Sănătății continuă aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare asigurării asistenței medicale a pacienților cu COVID-19. Ministerul Sănătății a distribuit o...

Actualitate2 zile ago

Zboruri începând de la 20 de lei de pe Aeroportul Cluj. Vezi destinațiile de iarnă cele mai populare!

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj recomandă, pentru sezonul de iarnă 2021, respectiv sezonul de vară 2022, câteva destinații din Europa...

Actualitate2 zile ago

Peste 10.000 de cazuri #covid în țară. Vezi situația la Cluj!

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 239;🔴 Persoane verificate cu privire la...

Actualitate2 zile ago

Vânzări de toamnă din producția proprie a serelor USAMV Cluj-Napoca

Toamnă bogată în recolte la USAMV Cluj-Napoca: vânzare de pomi și arbuști fructiferi, trandafiri, crizanteme, legume și fructe Universitatea de...

Actualitate2 zile ago

Cluj: Bani europeni pentru valorificarea nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere

Bani europeni pentru valorificarea nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere Președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe, a semnat autorizația...

Actualitate2 zile ago

Gazonul de pe Cluj Arena este pregătit pentru noi competiții sportive. Valoarea lucrărilor de înlocuire a fost de aproximativ 150.000 de euro

Noul gazon al stadionului Cluj Arena, recent înlocuit, se prezintă în condiții excelente, pregătit pentru a fi folosit la cel...

Actualitate2 zile ago

Accident grav în Jucu. Un minor a fost rănit și o mașină distrusă complet

Un accident rutier grav a avut loc, duminică seară, la intrare în localitatea clujeană Jucu. În urma impactului, una dintre...

Actualitate2 zile ago

24 de tramvaie ASTRA au ajuns la Cluj-Napoca. 20 sunt deja în circulație

Cele 24 tramvaie ASTRA Imperio – fabricate în România – au ajuns la Cluj-Napoca. 20 de tramvaie sunt puse deja...

Actualitate2 zile ago

România transferă pacienți la ATI Debrecen, Ungaria

Duminică, 17 octombrie 2021 vor fi transferați alți 5 pacienți infectați cu SARS-Cov-2, în centrul universitar din Debrecen, Ungaria. România...

Actualitate4 zile ago

Un preot băut la volan și-a făcut semnul crucii înainte de a sufla în etilotest

Un preot băut la volan și-a făcut semnul crucii înainte de a sufla în etilotest Un preot aflat în stare...

Tendințe