fbpx
Connect with us

Actualitate

Festivalul European ,,Noaptea Muzeelor” la Cluj Napoca

Published

on

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj vor participa sâmbătă, 20 mai 2017, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului European Noaptea Muzeelor.

Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truță” precum și Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

Îndemn, cu acest prilej, toți clujenii iubitori de cultură și de frumos, să profite de această oportunitate și să viziteze în mod gratuit muzeele și celelalte entități participante la program, convinși fiind că vor avea ocazia de a admira exponate cu adevărat valoroase și de a participa la manifestări extrem de diverse și de atractive” a declarat domnul Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.

Astfel, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei se vor organiza mai multe evenimente, atât la sediul instituției – Palatul Reduta, secția pavilionară – str. Memorandumului nr. 21, cât și în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, secția în aer liber – str. Tăietura Turcului, conform programului de vizitare 13:00 – 01:00 la Palatul Reduta și 10:00-18:00 la Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia”.

Publicul interesat va putea vizita expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”, precum și expoziția etnografică „Tineri colecționari din România”. De asemenea, la Palatul Reduta vor mai avea loc și Festivalul Național de Ceramică Contemporană Caolin 2017, ajuns la ediția a IV-a, ateliere de modelaj în lut și expoziția „ArhiVe” – de arhitectură vernaculară, care reunește amintiri din câteva expediții de observare a patrimoniului construit expus în parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Evenimentelor care se vor desfășura la sediul instituției culturale de pe str. Memorandumului nr. 21 li se adaugă o serie de alte manifestări ce vor avea loc în secția în aer liber, după cum urmează: expoziția permanentă în aer liber, ce cuprinde două sectoare – unul tehnic și unul al gospodăriilor zonale, organizate spațial pe numai 16 hectare, într-o rețea aerată ce sugerează  structura unui sat tradițional răsfirat, ateliere și demonstrații de olărit tradițional, dar și un concurs de cross, Crosul Muzeului – Transylvania Ethno Run, ce se desfășoară pe un traseu de 2 km, în care concurenții vor parcurge mai multe ture, în funcție de experiență.

 

Un alt așezământ cultural care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani. Programul de vizitare este cuprins între orele 20:00 și 01:00, ultima intrare fiind la ora 24:15 și include o suită de evenimente expoziționale grupate în jurul ideii de celebrare a moștenirii culturale moderne.

Elementul central al serii este reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe de altă parte, cu această ocazie muzeul dorește să aducă în prim plan și activitățile de „culise” din viața instituției și să conștientizeze publicul legat de existența acestei dinamici a operelor de artă din patrimoniu.

Expozițiile permanente și temporare ce vor putea fi vizitate sunt: Marius Bercea „A Full Rotation of the Moon”, expoziția de pictură „Culorile Soarelui. 100 de ani de la nașterea artistului Constantin Dipșe (1917 – 2010)”, Mostapha Romli „20 / 21”, expozițiile „Ovidiu Panighianț”, „Lucrări restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)”, expoziția de email „Anastasia Vdovkina şi Szvetlána Tóth” și „Galeria Națională”.

 

La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truţa” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” S.A., se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor, punând la dispoziția clujenilor interesați un mijloc de transport gratuit, cu plecare periodică din zona parcărilor de pe latura estică a Pieței Unirii, în intervalul 20:00 – 01:00. În cazul în care, din motive obiective, se vor impune modificări referitoare la locul de staționare a microbusului, se va posta din timp util un anunț pe pagina web a societății – www.casomes.ro.

Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcţionării Uzinelor de Apă şi Canalizare ale oraşului Cluj, unelte specifice activităţii de asigurare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi o colecţie inedită de capace de canal din Europa.

 

Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea și Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, entități culturale aflate în subordinea forului administrativ județean, vor organiza sâmbătă, 20 mai 2017, începând cu ora 19:00, o serie de manifestări dedicate acestei sărbători a industriilor culturale şi creative din Europa, care vor avea loc la sediul edificiului muzeal din localitatea Ciucea. Programul de vizitare este cuprins între orele 19:00 – 23:00, ora 22:30 fiind ora de intrare a ultimului vizitator.

Astfel, publicul se va putea delecta cu un spectacol de muzică și poezie al Cenaclului artistic „Steaua fără nume” al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, coordonat de poetul și jurnalistul Sorin Grecu. În ambianța mirifică a Muzeului Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea vor evolua: Eugenia Corpodean-Ciceu – interpretă de muzică populară, Alexandru Mânzat – tenor, Ioan-Pavel Azap – scriitor, critic de film, Gabriel Cojocaru – poet, Sandu Cătinean – poet, Ionel Federiga – poet și Tudor Bărbos – interpret vocal şi poet.

Tot în cadrul „Nopții Muzeelor” la Castelul de la Ciucea, poeta Minerva Chira își va prezenta volumul de poezie  „Drumul pe sub pământ duce în cer?”, prefațat de criticul literar Alexandru Cistelecan. Pe parcursul evenimentului vor putea fi vizitate expozițiile permanente ale muzeului: expoziția memorială dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziția etnografică din „Casa Albă”, expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată atât în Casa „Ady Endre”, cât și la parterul Castelului, precum și expoziția temporară „Icoana” – expoziție de icoane pe sticlă și lemn din colecțiile  Muzeului Memorial „Octavian Goga”.

 

Tot cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09:00 – 01:00.

Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, vor fi oferite materiale de promovare, precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Reamintim în acest context faptul că, „Noaptea Muzeelor” este un act cultural de anvergură, inițiat în urmă cu treisprezece ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, fiind patronat în prezent de Consiliul Europei, UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) și de către Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor este în momentul de față un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional, prilej cu care mii de muzee și instituții culturale din nu mai puțin de 30 de țări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte pentru a sărbători cultura.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate16 ore ago

AZI începe semestrul 2: Școala a fost afectată ENORM în timpul pandemiei, iar pierderile educaționale sunt foarte mari

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, atrage atenția că școala a fost afectată în timpul pandemiei enorm de mult și că pierderile...

Actualitate16 ore ago

Petreceri ilegale cu sute de persoane în plin val 5 al pandemiei, la Cluj. S-au dat amenzi USTURĂTOARE

Polițiștii din Cluj-Napoca au descins în weekend la două localuri, unde, în noaptea de vineri spre sâmbătă, se petrecea din...

Actualitate16 ore ago

Un tânăr de 16 ani s-a răsturnat cu mașina pe calea ferată, în Cluj. Băiatul a ajuns la spital

O maşină s-a răsturnat, duminică seară, pe calea ferată, iar traficul feroviar în zona localităţii Valea Drăganului a fost oprit....

Actualitate16 ore ago

METEO: România intră sub cod portocaliu și galben de NINSORI și VISCOL PUTERNIC

Întreaga țară va fi sub avertizări meteo cod portocaliu și galben de ninsori, viscol și vânt puternic, anunță meteorologii, luni....

Actualitate16 ore ago

Clujul aproape de incidența 9 la mie. Unele localități depășesc 25 la mie. Turda și Câmpia Turzii, în scenariul ROȘU

Rata de incidență Covid-19 în municipiul Cluj-Napoca a ajuns astăzi la 11,77 cazuri la mia de locuitori. Mai multe localități...

Actualitate16 ore ago

Polițiștii și jandarmii au făcut verificări în mai multe localuri din Câmpia Turzii

În cursul zilei de sâmbătă, în intervalul orar 12.00-14.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii, alături de cei ai...

Actualitate16 ore ago

Anunț finalizare implementare proiect “Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor” – ANIA SPEDITION S.R.L.

Anunț finalizare implementare proiect “Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor” – ANIA SPEDITION S.R.L.ANIA SPEDITION S.R.L. anunță finalizarea proiectului...

Actualitate3 zile ago

Un tânăr de 30 de ani a murit după ce a fost lovit de tren, într-un oraș din Cluj

Un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani a murit vineri, după ce a fost lovit de tren la ieșirea...

Actualitate3 zile ago

Amendă lunară de 100 de euro pentru GRECII cu vârsta peste 60 de ani care nu se vaccinează

Persoanele nevaccinate cu vârsta peste 60 de ani vor fi amendate începând din 16 ianuarie cu „suma de 100 de...

Actualitate3 zile ago

Omicron ar putea însemna sfârșitul pandemiei. Covid19 devine o răceală ușoară

Din ce în ce mai mulți specialiști vorbesc despre faptul că odată cu varianta Omicron este foarte posibil să se...

Actualitate3 zile ago

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul național al României

Astăzi, 15 ianuarie, se sărbătorește în România Ziua Culturii Naționale, dată aleasă și pentru celebrarea lui Mihai Eminescu. Poetul național...

Actualitate3 zile ago

ACS Volei „Cristina Pîrv” Turda se deplasează la Târgovişte pentru primul meci al anului

Sâmbătă, 15 ianuarie, în Sala ″Ioan Valerian″ din Târgovişte va avea loc întâlnirea dintre  CSM Târgovişte şi ACS Volei „Cristina Pîrv” Turda contând pentru...

Actualitate3 zile ago

Sticla Arieşul Turda şi-a stabilit amicalele iernii

Sticla Arieşul Turda va disputa în perioada iernii şase meciuri cu caracter de verificare. Turdenii vor întâlni FC Unirea Dej,...

Actualitate3 zile ago

Proiect pentru sport! Emil Boc se gândeşte la sportul de masă şi la copiii din familii cu venituri reduse

Primarul Emil Boc îşi doreşte să susţină sportul de masă şi de performanţă pentru copiii care provin din familii cu...

Actualitate4 zile ago

Ministerul Sănătății a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2. Vezi ce antiviral se va prescrie pe bază de rețetă!

Ministerul Sănătăţii anunţă, vineri, prin intermediul unui cominicat de presă, că a modificat Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul...

Actualitate4 zile ago

Companiile furnizoare de energie au fost amendate cu 450.000 lei şi obligate să recalculeze toate facturile ilegale

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi în valoare de 450.000 de lei în urma controalelor care au...

Actualitate4 zile ago

INCENDIU la depozitul logistic Dedeman Turda

Pompierii turdeni au fost alertați vineri pentru stingerea unui incendiu izbucnit la depozitul logistic de la DEDEMAN, Turda, scrie turdanews.net...

Actualitate4 zile ago

Turda va avea un MALL nou la sfârșitul anului. Au început lucrările!

Polonezii au început lucrările pentru Funshop Park Turda, mall-ul ce se va deschide la Turda. Au început lucrările pentru noul...

Actualitate4 zile ago

Boc: Bursele școlare CRESC la Cluj

Educația – prioritate a bugetului local și pentru anul 2022. Bursele școlare cresc la Cluj, transmite Primarul Emil Boc. Boc:...

Actualitate4 zile ago

Noi scumpiri la alimente: Cât au ajuns să coste acum cumpărăturile zilnice?

Noul an vine cu noi scumpiri la alimente. Echipa News Hour with CNN continuă monitorizarea prețului din magazine. Din ianuarie,...

Tendințe