fbpx
Connect with us

Actualitate

Festivalul European ,,Noaptea Muzeelor” la Cluj Napoca

Published

on

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj vor participa sâmbătă, 20 mai 2017, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului European Noaptea Muzeelor.

Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truță” precum și Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

Îndemn, cu acest prilej, toți clujenii iubitori de cultură și de frumos, să profite de această oportunitate și să viziteze în mod gratuit muzeele și celelalte entități participante la program, convinși fiind că vor avea ocazia de a admira exponate cu adevărat valoroase și de a participa la manifestări extrem de diverse și de atractive” a declarat domnul Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.

Astfel, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei se vor organiza mai multe evenimente, atât la sediul instituției – Palatul Reduta, secția pavilionară – str. Memorandumului nr. 21, cât și în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, secția în aer liber – str. Tăietura Turcului, conform programului de vizitare 13:00 – 01:00 la Palatul Reduta și 10:00-18:00 la Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia”.

Publicul interesat va putea vizita expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”, precum și expoziția etnografică „Tineri colecționari din România”. De asemenea, la Palatul Reduta vor mai avea loc și Festivalul Național de Ceramică Contemporană Caolin 2017, ajuns la ediția a IV-a, ateliere de modelaj în lut și expoziția „ArhiVe” – de arhitectură vernaculară, care reunește amintiri din câteva expediții de observare a patrimoniului construit expus în parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Evenimentelor care se vor desfășura la sediul instituției culturale de pe str. Memorandumului nr. 21 li se adaugă o serie de alte manifestări ce vor avea loc în secția în aer liber, după cum urmează: expoziția permanentă în aer liber, ce cuprinde două sectoare – unul tehnic și unul al gospodăriilor zonale, organizate spațial pe numai 16 hectare, într-o rețea aerată ce sugerează  structura unui sat tradițional răsfirat, ateliere și demonstrații de olărit tradițional, dar și un concurs de cross, Crosul Muzeului – Transylvania Ethno Run, ce se desfășoară pe un traseu de 2 km, în care concurenții vor parcurge mai multe ture, în funcție de experiență.

 

Un alt așezământ cultural care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani. Programul de vizitare este cuprins între orele 20:00 și 01:00, ultima intrare fiind la ora 24:15 și include o suită de evenimente expoziționale grupate în jurul ideii de celebrare a moștenirii culturale moderne.

Elementul central al serii este reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe de altă parte, cu această ocazie muzeul dorește să aducă în prim plan și activitățile de „culise” din viața instituției și să conștientizeze publicul legat de existența acestei dinamici a operelor de artă din patrimoniu.

Expozițiile permanente și temporare ce vor putea fi vizitate sunt: Marius Bercea „A Full Rotation of the Moon”, expoziția de pictură „Culorile Soarelui. 100 de ani de la nașterea artistului Constantin Dipșe (1917 – 2010)”, Mostapha Romli „20 / 21”, expozițiile „Ovidiu Panighianț”, „Lucrări restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)”, expoziția de email „Anastasia Vdovkina şi Szvetlána Tóth” și „Galeria Națională”.

 

La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truţa” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” S.A., se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor, punând la dispoziția clujenilor interesați un mijloc de transport gratuit, cu plecare periodică din zona parcărilor de pe latura estică a Pieței Unirii, în intervalul 20:00 – 01:00. În cazul în care, din motive obiective, se vor impune modificări referitoare la locul de staționare a microbusului, se va posta din timp util un anunț pe pagina web a societății – www.casomes.ro.

Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcţionării Uzinelor de Apă şi Canalizare ale oraşului Cluj, unelte specifice activităţii de asigurare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi o colecţie inedită de capace de canal din Europa.

 

Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea și Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, entități culturale aflate în subordinea forului administrativ județean, vor organiza sâmbătă, 20 mai 2017, începând cu ora 19:00, o serie de manifestări dedicate acestei sărbători a industriilor culturale şi creative din Europa, care vor avea loc la sediul edificiului muzeal din localitatea Ciucea. Programul de vizitare este cuprins între orele 19:00 – 23:00, ora 22:30 fiind ora de intrare a ultimului vizitator.

Astfel, publicul se va putea delecta cu un spectacol de muzică și poezie al Cenaclului artistic „Steaua fără nume” al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, coordonat de poetul și jurnalistul Sorin Grecu. În ambianța mirifică a Muzeului Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea vor evolua: Eugenia Corpodean-Ciceu – interpretă de muzică populară, Alexandru Mânzat – tenor, Ioan-Pavel Azap – scriitor, critic de film, Gabriel Cojocaru – poet, Sandu Cătinean – poet, Ionel Federiga – poet și Tudor Bărbos – interpret vocal şi poet.

Tot în cadrul „Nopții Muzeelor” la Castelul de la Ciucea, poeta Minerva Chira își va prezenta volumul de poezie  „Drumul pe sub pământ duce în cer?”, prefațat de criticul literar Alexandru Cistelecan. Pe parcursul evenimentului vor putea fi vizitate expozițiile permanente ale muzeului: expoziția memorială dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziția etnografică din „Casa Albă”, expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată atât în Casa „Ady Endre”, cât și la parterul Castelului, precum și expoziția temporară „Icoana” – expoziție de icoane pe sticlă și lemn din colecțiile  Muzeului Memorial „Octavian Goga”.

 

Tot cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09:00 – 01:00.

Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, vor fi oferite materiale de promovare, precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Reamintim în acest context faptul că, „Noaptea Muzeelor” este un act cultural de anvergură, inițiat în urmă cu treisprezece ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, fiind patronat în prezent de Consiliul Europei, UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) și de către Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor este în momentul de față un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional, prilej cu care mii de muzee și instituții culturale din nu mai puțin de 30 de țări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte pentru a sărbători cultura.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate2 ore ago

HORNBACH deschide primul magazin la Cluj și angajează peste 100 de persoane

Primul magazin de bricolaj al grupului german Hornbach, din municipiul Cluj-Napoca, va fi ridicat pe o suprafață pe 4 ha...

Actualitate2 ore ago

Vești bune! Și Italia renunță la MASCĂ în aer liber

Italienii se pregătesc să renunțe la purtarea măștii în aer liber. De luni, 28 iunie, va fi ridicată această obligație, a...

Actualitate3 ore ago

Emil Boc a felicitat echipa de baschet U – BT Cluj-Napoca pentru obținerea unui nou titlu național

Primarul Emil Boc a felicitat echipa de baschet U – BT Cluj-Napoca pentru obținerea unui nou titlu de campioni naționali....

Actualitate20 de ore ago

Femeie lovită de autobuz la Cluj. Traversa neregulamentar!

Accident grav pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca. Un șofer de autobuz a lovit o femeie care nu traversa regulamentar...

Actualitate20 de ore ago

Scene scandaloase într-un club din Cluj. Fată inconștientă abuzată sexual în văzul tuturor

Un tânăr a fost filmat într-un club clujean în timp ce abuza o tânără inconștientă, cel mai probabil beată.  Bărbatul...

Actualitate20 de ore ago

Primăria Câmpia Turzii: Rămas bun, domnule judecător!

Rămas bun, domnule judecător!Comunitatea de la Câmpia Turzii a pierdut, astăzi, un om de mare valoare și un profesionist desăvârșit,...

Actualitate20 de ore ago

Ministrul Sănătății: Tulpina indiană SARS-COV2 va fi predominantă în România. Spitalele sunt pregătite!

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă că tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni predominantă şi în România, ea afirmând...

Actualitate20 de ore ago

Pleci în vacanță în Grecia? Vezi aici tot ce trebuie să știi despre restricții și ce te așteaptă la vamă!

Weekend-ul trecut, sute de turiști români au așteptat ore în șir la cozi la punctul de frontieră Kulata-Promachonas pentru a intra în...

Actualitate21 de ore ago

METEO: Vine CANICULA! Se mențin însă avertizările de ploi torențiale

Ploile și vijeliile vor persista, iar meteorologii au emis noi avertizări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru...

Actualitate21 de ore ago

NICIUN caz de Covid19 în ultima zi la Cluj și doar 26 la nivel național. Am scăpat de pandemie?

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ NICIUN caz de Covid19 în ultima zi la Cluj. Am scăpat de pandemie? 🔴...

Actualitate21 de ore ago

Românii care pleacă în Spania NU mai au nevoie de test PCR. Se completează totuși un formular de sănătate

Spania a scos România din categoria statelor cu risc de infectare. Românii ajunși în Spania cu avionul nu mai trebuie...

Actualitate21 de ore ago

Mai mulți șoferi din Cluj au fost prinși BĂUȚI la volan în minivacanța de Rusalii

La data de 19 iunie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Huedin au reținut pentru 24 de ore un...

Actualitate2 zile ago

Tânără de 20 de ani rănită după ce a căzut în lacul Tarnița. Au salvat-o pompierii

O tânără de 20 de ani a căzut sâmbătă în Lacul Tarnița. A fost nevoie de intervenția pompierilor, scrie Stiri...

Actualitate2 zile ago

Un SINGUR caz de Covid19 în ultima zi, la Cluj

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ Un SINGUR caz de Covid19 în ultima zi, la Cluj 🔴 Efective angrenate (polițiști,...

Actualitate2 zile ago

Rusalii 2021. Tradiții și obiceiuri românești. Ce semnifică Rusaliile?

Rusalii 2021. Creștinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare, Cincizecimea sau Rusaliile, duminică...

Actualitate2 zile ago

Două focare de pestă porcină africană la Cluj

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a identificat două focare de pestă porcină africană la Cluj.  Două focare de...

Actualitate3 zile ago

Aeroportul Internaţional Cluj anunţă două noi zboruri operate de compania aeriană Blue Air

Cluj-Napoca, 18 iunie 2021: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul a două noi destinații de vacanţă, Burgas (Bulgaria) și Constanța, operate de...

Actualitate3 zile ago

Urs lovit de mașină şi lăsat să moară, în Cluj. A agonizat ore întregi pe marginea drumului

Un urs a fost lovit de o mașină, pe un drum din Cluj, iar apoi șoferul și-a continuat drumul ca...

Actualitate3 zile ago

Dosar penal pentru un băiat de 16 ani din Călărași: a făcut accident conducând un autoturism neînmatriculat

Un băiat de 16 ani din Călărași a condus o mașină care avea plăcuțele de înmatriculare false, și a produs...

Actualitate3 zile ago

Alertă de INUNDAȚII. Cod portocaliu de viituri pentru mai multe râuri din țară. Și Clujul a primit mesaje RoAlert

Este alertă de tip cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 25 de judeţe până luni. Hidrologii au mai emis...

Tendințe