fbpx
Connect with us

Actualitate

Viziune integrată de dezvoltare pentru Clujul Metropolitan

Published

on

Clujul Metropolitan a fost tema dezbaterii publice online care a încheiat seria celor dedicate conturării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru perioada 2021-2030. Aceasta a avut loc joi, 11 martie 2021 și a fost organizată de Primăria Cluj-Napoca, prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Noua strategie este gândită pe un orizont de timp până în 2030, însă viziunea pe care o creionează este una  amplă în așa fel încât să fie aplicabilă chiar și în anul 2050. Astfel, conceptul principal care va sta la baza documentului programatic este calitatea vieții la nivelul întregii zone metropolitane, ceea ce înseamnă că la nivel unitar metropola Cluj va trebui să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor săi.

Viziunea de ansamblu a SIDU arată că, la orizontul anului 2050, municipiul Cluj-Napoca, inclusiv zona sa metropolitană, va fi zona urbană cu cea mai ridicată calitate a vieții dintre orașele secundare aflate în Europa Centrală și de Est, precum și o platformă de importanță europeană pentru dezvoltarea și testarea noilor tehnologii, procese și politici care să răspundă provocărilor viitorului.

Colaborarea între toate localitățile din aria metropolitană este instrumentul cheie în punerea în practică a viziunii metropolitane gândite de experții Băncii Mondiale.

De asemenea, pe termen mediu și lung, mobilitatea alternativă și punerea la dispoziția cetățenilor a tuturor facilităților necesare unui trai decent la maxim 20 de minute de mers pe jos se numără printre prioritățile Clujului Metropolitan.

„Viitorul nostru depinde de ceea ce se întâmplă în zona metropolitană în egală măsură cu ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca. În fiecare zi avem presiuni economice, imobiliare, de mobilitate în Cluj-Napoca, ca urmare a dezvoltării zonei metropolitane. De aceea, am decis să ne asociem cu Guvernul pentru a realiza marile proiecte care vizează zona metropolitană și am obținut acordul acestuia de a pregăti proiecte pe zona de mobilitate și dezvoltare economică. De asemenea, la fel de important este faptul că am început și am instituționalizat colaborarea cu primarii din aria metropolitană, în primul rând cu cei din inelul 1 al Clujului , dar nu numai. Pe pe zona de transport avem Asociația metropolitană de transport, dar lucrăm împreună și pentru a pune în practică proiecte de anvergură precum trenul metropolitan sau metroul. Vreau să mai subliniez faptul că voi propune un acord de parteneriat primarilor din aria metropolitană pentru a realiza culoarul de mobilitate alternativă de-a lungul Someșului, de la Gilău până la Bonțida. Pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe 16 km avem etapizată amenajarea malurilor Someșului, dar important este ca toți primarii din zona metropolitană să rezerve spațiul aferent prin planurile lor urbanistice generale pentru finalizarea acestui coridor de mobilitate”, a declarat primarul Emil Boc.

Piramida în vârful căreia se află nevoile cetățenilor este compusă dintr-o administrație eficace și eficientă, conectivitate (autostrăzi, aeroporturi, cale ferată etc), locuințe și infrastructura de bază și oportunități (locuri de muncă, acces la piețe, sănătate, educație). Prin urmare, viziunea metropolitană arată că educația este la fel de importantă ca și cultura, sănătatea și locurile de muncă pentru punerea la dispoziția cetățenilor a instrumentelor care să ducă la o calitate a vieții la fel de crescută în toate localitățile componente ale zonei metropolitane Cluj.

Primarul Emil Boc a subliniat că toate marile proiecte de infrastructură ale Clujului (trenul metropolitan și metroul, centura metropolitană, conectarea Clujului la austostradă, electrificarea căii ferate Cluj-Bihor etc) vor duce la îmbunătățirea conectivității în zona metropolitană Cluj și, în consecință, la o dezvoltare economică accelerată.

În plus, primarul Emil Boc a mai arătat că în proiectul centurii metropolitane au fost incluse piste de biciclete pe o lungime de 19 kilometri, de la barajul din Florești până aproape de ieșirea din Cluj-Napoca. Pistele vor avea o lățime de 1,5 metri pe fiecare sens, fiind de asemenea prevăzută și o zonă de siguranță de 1 metru pe fiecare parte. De asemenea, au fost prevăzute piste de biciclete și pe drumurile de legătură ale centurii, pe o distanță de 9 kilometri. 

O altă noutate prezentată de primar este un proiect privind realizarea unui masterplan în zona Bulevardului Muncii pentru crearea unei viziuni integrate în această zonă a orașului în materie de locuire, circulații și dezvoltare economică, după modelul PUZ Sopor.

SIDU 2021-2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, împreună cu experții Băncii Mondiale șiAsociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj.

„Odată ce va fi finalizat primul draft al SIDU 2021-2030 va urma o nouă perioadă de dezbatere publică, iar ulterior, după finalizarea acestei etape legale vom trece la dezbaterea din Consiliul local și la aprobarea documentului final. Ne dorim să fim pregătiți pentru absorbția fondurilor europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau prin programele din cadrul exercițiului financiar 2021-2027. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au participat la discuțiile despre viitorul zonei metropolitane Cluj”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și totodată coordonatorul CIIC.

Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică a organizat 7 dezbateri publice pe marginea viitoarei Strategii de dezvoltare a Clujului, fiecare dintre acestea dedicată unui capitol specific, de la regenerare urbană, la educație și infrastructură urbană până la Clujul verde, mobilitate și locuire. Toate prezentările din cadrul acestor dezbateri sunt publice pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea dedicată CIIC și pot fi consultate accesând următorul link:

De asemenea, dezbaterile pot fi urmărite pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Dezbaterea dedicată Clujului Metropolitan a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

Următoarea dezbatere CIIC online va avea loc joi, 25 martie 2021, tema acesteia fiind reamenajarea Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente.

dyomedica

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate16 minute ago

Polițiștii din Capitală i-au rupt cu amenzile: un club de fițe și o petrecere privată au costat extrem de scump

Poliția Capitalei a descins la un club unde avea loc o petrecere privată, iar participanții au fost amendați cu 64.000...

Politică24 de minute ago

USR PLUS propune o schimbare de paradigmă la Consiliul Județean Cluj. “Să trecem de la o atitudine reactivă, la una pro-activă”

Bugetul Clujului va fi supus votului în ședința Consiliului Județean de săptămâna viitoare. Proiectul de buget a fost analizat minuțios...

Politică41 de minute ago

Vlad Voiculescu declară că a primit mai multe amenințări cu moartea

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat într-un interviu acordat actorului Marius Manole în emisiunea ”Întrebarea mesei rotunde”, de...

Politică48 de minute ago

Vlad Voiculescu face acuzații cu iz penal: Indicatorii au fost mermeliți într-o anumită perioadă ca să dea mai bine

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că pandemia trebuie gestionată în sfata sistemului medical, dar, de multe ori, datele...

Externe2 ore ago

Situație CRITICĂ în India: spitalele sunt copleșite. Țara a înregistrat un nou RECORD de cazuri de COVID-19

India a înregistrat un număr record de infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore, arată date făcute publice duminică...

Actualitate2 ore ago

Chris Simion-Mercurian, fără secrete în emisiunea „Nu există nu se poate”

„Am ascultat-o cu nesaț la prima noastră întâlnire și mărturisesc cinstit: deși pe scenă sau în scaunul de regizor e...

Actualitate21 de ore ago

Daniel Olteanu a fost ales președinte al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE)

Daniel Olteanu a fost ales președinte al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), acesta fiind votat cu majoritate de voturi de...

Actualitateo zi ago

Covid19: Rata incidenței pe județul Cluj este în scădere. 200 de cazuri noi confirmate azi

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 501;🔴 Persoane verificate cu privire la...

Actualitateo zi ago

Câmpia Turzii: Proiect destinat integrării în muncă a tinerilor care au terminat școala

Dragă tinere, ai între 16 şi 24 de ani, nu mai urmezi şcoala şi nu lucrezi?Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei...

Actualitateo zi ago

Câmpia Turzii: MagicHELP, o soluție pentru părinții copiilor cu disabilități

MagicHELP este o aplicație mobilă creată ca un loc de întâlnireîntre oameni care pot să ajute, și familii ai căror...

Actualitateo zi ago

Avram Gal a fost ales în funcția de Vicepreședinte al ALDE la nivel național

În urma Congresului Național ALDE, care s-a desfășurat online astăzi, 17.04.2021, s-a ales prin vot democratic conducerea la nivel național...

Avram Gal - Seminar Nato Avram Gal - Seminar Nato
Actualitateo zi ago

Seminar NATO la Turda

În această săptămână a avut loc la Turda un nou seminar NATO Urban Financiar, unde experți NATO și reprezentanți ai...

alde 2021 alde 2021
Politicăo zi ago

ALDE își alege noua conducere a partidului: Călin Popescu Tăriceanu nu mai candidează

ALDE, partidul condus până anul trecut de Călin Popescu Tăriceanu, își alege astăzi noua conducere. Congresul partidului va decide noul...

Actualitate2 zile ago

Câmpia Turzii: Proiect destinat integrării în muncă a tinerilor care au terminat școala

Dragă tinere, ai între 16 şi 24 de ani, nu mai urmezi şcoala şi nu lucrezi?Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei...

Actualitate2 zile ago

Copil de 17 ani în stop cardio-respirator, la Arieșeni. Elicopterul SMURD trimis să-l salveze a greşit localitatea

Un minor de 17 ani a făcut stop cardio-respirator, iar elicopterul SMURD trimis să salveze copilul a aterizat în altă...

Actualitate2 zile ago

Elevii claselor a VIII-a au aflat azi rezultatele simulării examenului de Evaluare Națională. La Cluj promovabilitatea e de 77%

La nivelul județul Cluj rata de promovabilitate este de 77.60%, cu 12.89 procente mai mare decât la simularea probelor examenului...

Actualitate2 zile ago

Bărbat din Iara dat dispărut. L-ai văzut?

L-AȚI VĂZUT? CORCHIȘ ANDREI – în vârstă de 28 ani, din comuna Iara, județul Cluj, a plecat de la reședința...

Actualitate2 zile ago

Locuitorii unei comune clujene vor beneficia, în curând, de gaze naturale

Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire în vederea executării lucrărilor de extindere a rețelei de gaze naturale în cele...

Actualitate2 zile ago

Locuitorii comunei Țaga vor beneficia, în curând, de gaze naturale

Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire în vederea executării lucrărilor de extindere a rețelei de gaze naturale în...

-2 zile ago

ȘTIRE DE ULTIMĂ ORĂ-Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Claudiu Manda

Procurorii DNA– Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate,...

Tendințe

RECLAMA DYOMEDICA