fbpx

Trecem sau NU la ora de iarnă? Cum afectează această schimbare Organismul uman?

Măcar Trenuri, dacă nu Autostrăzi! Austriecii de la ÖBB introduc trenuri pe ruta Viena – Budapesta – Oradea – Cluj Napoca
27 octombrie 2018
iPhone XR este disponibil din 26 octombrie în România. Model de „buget” la standard de iPhone X
27 octombrie 2018

Trecem sau NU la ora de iarnă? Cum afectează această schimbare Organismul uman?

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, la ora de iarnă 2018. Medicii avertizează că, la fel ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă poate avea numeroase efecte asupra oranismului nostru, iar unele dintre ele pot fi deosebit de grave.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de iarnă 2018. Așadar, ora 4 va deveni ora 3, iar ziua de duminică, 28 octombrie, va fi cea mai lungă din an. Toate aceste schimbări își pot pune amprenta asupra organismului nostru.

Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii.

Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, explică Ruxandra Constantina, medic de familie.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.

Medicii au şi sfaturi care ne vor ajuta să ne adaptăm mai repede.

„Să nu ne lăsăm aşa mult influenţaţi psihic de această schimbare, să facem în continuare plimbări în aer liber, alimentaţie bazată pe multe verdeţuri”, precizează Ruxandra Constantina, medic de familie.

Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.