fbpx

Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în dezbatere publică. Spune-ți și tu părerea!

Obsedat arestat după ce luni de zile a terorizat o femeie din Cluj
4 decembrie 2019
Tramvaiul lui Moș Crăciun circulă și în acest an, la Cluj-Napoca. Vezi ruta, programul și prețul!
5 decembrie 2019

Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în dezbatere publică. Spune-ți și tu părerea!

Gal Avram

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a afișat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat înplată.

Proiectul de act normativ supus consultării prevede ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată fie majorat la 2.230 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie2020, față de 2.080 lei în prezent, ceea ce reprezintă o creștere de 7,2 % față de luna decembrie 2019. Tariful orarpentru un program complet de lucru de 167,333 ore vacrește anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urmadezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate douăședințe ale Consiliului Național Tripartit, în 26.11.2019 șiîn 03.12.2019, și dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației șicreșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamicacreșterii economice.

Proiectul de Hotărâre prevede și faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime înmuncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, încare nu sunt incluse și sporurile şi alte adaosuri, se menține la 2.350 lei lunar.

Documentul poate fi consultat la adresa: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/5694-2019-12-03-hg-sal-minim-brut2020

Propunerile, sugestiile şi opiniile pot fi transmise la adresade e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro până în 12decembrie 2019.

BeTheme WordPress Theme