fbpx
Connect with us

Actualitate

Toți hotelierii din România INTRĂ TARE după restricții: cer SCUTIRI de taxe locale, stimulente fiscale și vouchere de vacanță !

Published

on

romania-taxe-locale-hotelieri
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a adresat un manifest premierului Florin Cîţu, preşedintelui Senatului României, Anca Dragu, lui Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi lui Raed Arafat, preşedinte CNSU, în care solicită reducerea taxelor locale pe activele hoteliere în anii 2021 – 2025 în situaţia funcţionării fără restricţii majore, anularea taxelor locale de orice natură şi altor taxe datorate unor asociaţii, pe perioada carantinărilor sau în perioadele restrângerii capacitaţilor, precum şi anularea sau reducerea taxelor salariale pentru angajaţii din hoteluri în perioada 2021-2025 şi stimulente fiscale pentru investiţii, conform News.ro.

Semnatarii acestui Manifest reprezintă o parte semnificativă a domeniului hotelier din România ca număr de camere deţinute în inventarul operaţional, de metri pătraţi, suprafaţa construită, de investiţii noi în standarde europene, cu o valoare ce depăşeşte 1 miliard de euro, ca nivel de taxe plătite, sau grad de conformare fiscală şi, ce este esenţial, ca dedicaţie dovedită timp de trei decenii pentru acest domeniu de activitate.

”Aceste propuneri vin în urma unei documentări riguroase efectuate în rândul membrilor, sondând direct opiniile şi percepţia proprietarilor de hoteluri. Ordinea în care măsurile solicitate sunt prezentate mai jos reprezintă exact ordinea priorităţilor manifestate de către investitorii acelui miliard de euro menţionat la începutul mesajului: REDUCEREA consistenta a taxelor locale pe activele hoteliere în anii 2021 – 2025 în situaţia funcţionarii fără restricţii majore

OUG nr. 69 din 2020 care a permis reducerea taxelor locale cu până la 50% s-a lovit de lipsa de înţelegere şi de resurse a autorităţilor locale. La acest moment nu mai există nici cadrul legal pentru a face acest lucru în 2021 şi în anii următori. Se ajunge la situaţia absurdă de a se plăti taxe locale pentru afaceri care nu funcţionează în parametrii corecţi din motive independente de operator, la o valoare stabilită de activul contabil şi nu determinată de valoarea de piaţă, diminuată de criză. Existenţa unui fond de compensare a administraţiilor locale cu echivalentul acestor reduceri sau implementarea unui program de ajutor de minimis ar putea fi soluţia cu care s-ar putea susţine domeniul hotelier din perspectiva impozitelor locale. Mai mult, prevederea privind reevaluarea la cinci ani nu este respectată de multe autorităţi locale care solicită reevaluarea tot la trei ani, sau majorează semnificativ impozitul, în plină criză”, precizează FIHR.

O altă solicitare este anularea taxelor locale de orice natura si altor taxe datorate unor asociaţii, pe perioada carantinărilor sau in perioadele restrângerii capacitaţilor, a programelor sau interzicerii desfăşurării activităţii.

La acest capitol sunt vizate toate taxele locale pe activele hoteliere, taxele pentru terase, taxele pentru promovare, taxe pentru avizele de funcţionare. De asemenea, se solicită anularea tuturor taxelor pentru drepturi de autor, sistem de taxe abuzive care sunt de ani buni contestate şi care ar trebui să între într-un proces de redefinire structurală şi valorică.

Hotelierii mai cer anularea sau reducerea taxelor salariale pentru angajaţii din hoteluri în perioada 2021-2025.

”Este mai mult decât evident că în această perioadă industria ospitalităţii a pierdut circa 40% din angajaţi care au migrat spre alte domenii de activitate sau sunt deja în şomaj. Criza de personal de la momentul aşteptatei reveniri economice va fi şi mai mare decât înainte de pandemie şi o anulare a taxelor pe salariul minim şi o reducere a taxelor pentru salarii nete de până la 2.800 lei pentru angajaţii din turism ar putea fi singura soluţie pentru a putea plăti salarii atractive şi astfel domeniul hotelier să-şi poată recupera foştii angajaţi sau să găsească alţii calificaţi”, precizează reprezentanţii industriei.

Aceştia mai cer acordarea de stimulente fiscale pentru investiţiile noi în domeniu efectuate în perioada 2021-2025.

”Deşi în ultimele trei decenii nu au fost susţinute de autorităţi investiţiile în industria ospitalităţii, în particular în domeniul hotelier, perioada în care 90% din profiturile proprietăţilor hoteliere au fost reînvestite, pentru a păstra apetitul investiţional şi pentru a creşte încrederea în sustenabilitatea proiectelor noi de investiţii, solicităm negocierea unui pachet de stimulente. Investiţiile în domeniul hotelier generează atât locuri de muncă directe, dar şi în domeniile colaterale. Investiţiile membrilor FIHR sunt asumate cu recuperare pe termen lung şi foarte lung, reprezentând 98% capital românesc. Ne putem inspira împreună de pe diferite alte pieţe europene care acordă de mult timp astfel de stimulente, pregătind deja pachete noi pentru situaţia actuală de criză. Toţi aceşti investitori locali pot alege să-şi continue efortul pe piaţa locală, sau să testeze acele pieţe mai deschise şi mai atractive pentru investiţii hoteliere”, adaugă ei.

Ei solicită statului să-şi respecte promisiunile şi să acordare compensaţiile financiare.

”În discuţie sunt programările urgenţe pentru plăţile aferente granturilor: Măsura 2 şi Măsura 3. De asemenea, trebuie urgentate normele pentru OUG 10 care să prevadă susţinerea cu 20% din pierderea înregistrată în cifra de afaceri între 2020 şi 2019 pentru operatorii activi în piaţă înainte de 2019, dar si susţinerea celor care au deschis afacerile în 2019 sau 2020 şi care nu pot intra în acest program deoarece nu au termene de comparaţie cu anul 2019. Se impune plata cu celeritate către toate sectoarele afectate ale industriei ospitalităţii a restanţelor la plata concediilor medicale, la rambursările de TVA şi a tuturor celorlalte restanţe ale statului către operatorii din turism”, spun ei.

Federaţia cere asumarea urgentă de către România a principiilor certificatului digital de călătorie (certificatul verde).

”Soluţia propusă la nivelul CE şi valabilă în toate ţările membre UE şi care ar permite ridicarea progresivă, controlată şi în siguranţă a restricţiilor de călătorie, cu efecte benefice asupra circulaţiei turistice sigure şi controlate. România are o oportunitate fără precedent de a câştiga interesul pieţelor străine europene, ştiind bine că circulaţia turistică de vacanţă este semnificativ asigurată de turiştii români (peste 80%). Măsura ar asigura şi reluarea la cote mai ridicate a călătoriilor de afaceri către România, ceea ce ar asigura venituri suplimentare hotelurilor urbane, major afectate de pandemie”, afirmă ei.

Industria hotelieră mai cere promovarea destinaţiilor din România prin legiferarea de urgenta a Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, dar şi reanalizarea impozitului specific pentru activitatea hoteliera astfel încât să reprezinte un sprijin şi pentru cei care fac investiţii.

Mai mult, FIHR propune redefinirea sistemului voucherelor de vacanţă cu începere din 2022.

”Este o măsură pe care multe ţări europene l-au preluat şi îl implementează ca soluţie de susţinere a domeniului hotelier local. Putem găsi împreună soluţii inteligente încât acest sistem de vouchere să nu fie o povară pentru buget, în mediul public să se acorde numai sub un anume plafon salarial, să devină foarte atractiv şi pentru angajatorii din mediul de afaceri privat, să poată susţine categoriile vulnerabile financiar şi să participe activ la extinderea sezonului turistic printr-o structura inteligentă de valori si perioade de valabilitate”, arată FIHR.

O altă măsură cerută este extinderea sistemului de susţinere a dobânzilor şi în perioada 2021-2023, ”luând ca referinţă modelul IMM Invest din 2020 să se extindă la toate categoriile de companii din sectoarele puternic afectate de pandemie indiferent de mărimea companiei (nu exclusiv IMM), sau de forma lor de organizare juridică (cu aplicabilitate şi pentru întreprinderi legate, de exemplu)”.

Sursa: Stiripesurse.ro

Citeste si: Medicul Adrian Marinescu ne spune cum se va sfârși pandemia „Cam două luni o să fie grele de-acum”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate2 ore ago

Covid19: Doar 67 de cazuri noi azi la Cluj. Incidența a ajuns la 1,72 la mie

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 446;🔴 Persoane verificate cu privire la...

Actualitate2 ore ago

Cîțu: De azi te poți vaccina fără programare, oriunde în România. E o situație unică în Europa

Premierul Florin Cîțu a adeclarat vineri că cetățenii rezidenți în România se pot vaccina începând de astăzi fără să își...

Actualitate9 ore ago

Femeie de 80 de ani, lovita pe trecerea de pietoni, in municipiul Oradea

Joi, 6 mai a.c., la ora 16.10, pe strada 12 Octombrie din municipiul Oradea, un bărbat de 53 de ani,...

Actualitate10 ore ago

Președintele ALDE reacționează dur în fața prim-ministrului Florin Cîțu

Președintele ALDE, Daniel Olteanu, reacționează dur după ce prim-ministrul Florin Cîțu a admis că, în cadrul Coaliției de guvernare, se...

Actualitate10 ore ago

12 trasee turistice montane au fost omologate în județul Cluj

Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea tuturor celor 12 trasee turistice montane din zona Cheile Turzii, Cheile Turenilor și a...

Actualitate10 ore ago

GEOfood, brandul exclusivist care certifică gastronomia geoparcurilor, pentru prima dată în România la Hațeg

Una dintre condițiile impuse de brandul internațional GEOfood este ca meniurile să fie realizate cu cel puțin 50% ingrediente și...

Actualitate10 ore ago

Minoră în vârstă de 15 ani, din comuna Florești, dispărută

O minoră în vârstă de 15 ani, din comuna/sat Florești, a plecat de la domiciliu, în data de 5 mai...

Actualitate11 ore ago

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat de la locuință și nu s-a mai întors

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat de la locuinţa sa, însă nu s-a...

Actualitate11 ore ago

Oradea își întâmpină turiștii cu drag și cu o serie de gratuități și beneficii

Pentru al doilea an consecutiv, Oradea își va întâmpina turiștii cu o serie de beneficii și gratuități. Asociația pentru promovarea...

Actualitate11 ore ago

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, a plecat de la locuință și nu s-a mai întors.

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din comuna Bobâlna, sat Bobâlna, a plecat de la locuinţa sa la...

Actualitate12 ore ago

EXCLUSIV. Cătălina Ponor, la „Rețeaua de idoli”: „Atunci mi s-au uscat lacrimile și m-am dus direct în sala de concurs”

Despre Cătălina Ponor, invitata Irinei Păcurariu la „Rețeaua de idoli”, ediția de duminică, 9 mai, de la ora 18:00, se...

Actualitateo zi ago

Accident în intersecția de la Kaufland, Turda

Un Accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute la Turda, zona Kaufland. Două mașini au fost avariate...

Actualitateo zi ago

Se redeschide OSER-ul din Cluj-Napoca. Pot intra doar cei vaccinați sau cu test negativ recent

Emil Boc a anunțat că Oserul se va deschide de la 1 iunie  în Cluj-Napoca, dar vor avea acces doar...

Actualitateo zi ago

Boc: Clujenii își mai pot închide balcoanele doar cu autorizație de la Comisia de Estetică Urbană. E ilegal să îți izolezi doar tu apartamentul

Balcoanele pot fi inchise doar cu autorizatie de la municipalitate. „Ei trebuie să facă cu autorizație. Cine nu face cu...

Actualitateo zi ago

Untold şi Neversea au primit undă verde de la Cîţu: Festivalurile vor avea loc cel mai probabil după 1 august

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Constanţa, că evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea nu vor putea fi...

Actualitateo zi ago

INCENDIU devastator la fabrica de hârtie din Dej

Un incendiu de amploare a izbucnit în această după-amiază, puțin după ora 16, la fabrica de hârtie din Parcul Industrial...

Actualitateo zi ago

Câmpia Turzii: PROGRAMUL MANIFESTĂRII PRILEJUITE DE ZIUA INDEPENDENŢEI, ZIUA VICTORIEI, ZIUA EUROPEI – 9 MAI 2021

Ora 12:35 – Formarea coloanei şi deplasarea spre Parcul Central ,,Ionel Floaşiu”;Ora 12:40 – Monumentul Comemorativ al Ostaşilor Români –...

Actualitateo zi ago

Stadionul Giulești din capitală aproape de a fi finalizat

Lucrările de reabilitare a stadionului Giulești din București au avansat semnificativ, astfel arena ar putea fi predată și folosită de Clubul...

Actualitateo zi ago

Stațiile de transfer al deșeurilor din Gherla și Mihai Viteazu au fost predate operatorului de salubritate

Stațiile de transfer al deșeurilor din Gherla și Mihai Viteazu, predate operatorului de salubritate Acesta va începe din 1 iunie...

Actualitateo zi ago

Clujean arestat după ce a blocat o șoferiță în trafic. I-a spart parbrizul mașinii cu pumnul

La data de 5 mai a.c., în urma cercetărilor efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Dej...

Tendințe