fbpx

România a obținut titlul GUINNESS WORLD RECORDS™ pentru cea mai mare lecție de educație financiară din lume. Printre parteneri se numără UBB, USAMV și BCR Cluj

Cluj-Napoca: Se repun în funcțiune stâlpișorii retractabili de pe strada Andrei Șaguna
1 noiembrie 2018
Taxa Auto de Mediu revine cu două variante noi de plată
2 noiembrie 2018

România a obținut titlul GUINNESS WORLD RECORDS™ pentru cea mai mare lecție de educație financiară din lume. Printre parteneri se numără UBB, USAMV și BCR Cluj

 

 

  • Românii au reușit să doboare un nou titlu GUINNESS WORLD RECORDS, după ce miercuri, 31 octombrie, de Ziua Internațională au Economisirii, 13.230 de persoane din 25 de orașe din țară au participat la Cea mai mare lecție de educație financiară
  • Recordul, stabilit în urma unei inițiative realizate de Banca Comercială Română, în cadrul programului de educație financiară Școala de Bani, a fost omologat azi dimineață de reprezentanții GUINNESS WORLD RECORDS.

 

București, 1 noiembrie 2018 Cu sprijinul profesorilor de educație financiară din programul Școala de Bani și a partenerilor din cele 59 de locații, 13.230 de români din toate colțurile țării au participat ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Economisirii, la cea mai mare lecție de educație financiară din lume.

Recordul a fost omologat azi dimineață de reprezentanții GUINNESS WORLD RECORDS, care au fost prezenți în România pentru a participa la tentativa oficială și a certifica numărul de participanți. Pentru ca recordul să fie validat era necesară participarea simultană a cel puțin 5.624 de persoane, acesta fiind numărul de participanți înregistrat în 2013 de o inițiativă similară înregistrată în Statele Unite.

Recordul aparține românilor si Romaniei, reușita este a a noastra, a tuturor celor care au  încredere că drumul spre prosperitate trece prin educație, drumul spre independența financiară trece prin educație. Recordul aparține oamenilor care au intrat în sălile de curs și celor care nu au reușit dar și-au dorit. Recordul aparține colegilor mei care demonstrează și cu această ocazie ca banking înseamnă în primul rând oameni și comunități în jurul unei misiuni comune. Suntem mândri că am reușit să contribuim, prin mobilizarea exemplară a colegilor mei din bancă, la organizarea unui eveniment de o asemenea amploare în întreaga țară. România are nevoie de încredere, iar această încrederea se naște din realizări, vine atunci când demonstrăm că putem să  ne mobilizăm împreună pentru o cauză importantă, care ține de viitorul fiecăruia dintre noi. Responsabilitatea noastră este să punem la dispoziție resursele, inclusiv și mai ales educaționale, pentru a contribui la crearea de prosperitate în România”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.

Universitatea Babeș-Bolyai e onorată să participe, prin  găzduirea evenimentului  “Cea Mai Mare Oră de Educație Finaciară“ la creșterea gradului de conștientizare a importanței acestui tip de educație pentru competitivitatea  mediului economic din România dar și a impactului pe care aceasta o are asupra deciziilor luate în viața de zi cu zi de către noi toți” a declarat doamna Prorector Prof.univ.dr. Mihaela Luțaș.

 BCR Cluj, ca partener  strategic al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, a iniţiat şi a dezvoltat  în ultimii ani la Cluj-Napoca un program amplu de educaţie financiară pentru toate vârstele  şi pe înţelesul tuturor. Vorbim de programe educaţionale extraşcolare  şi extracurriculare de educaţie financiară cu impact pe termen lung, pe care le susținem 100%, întrucât şi-au demonstrat eficacitatea. Avem nevoie ca toți elevii din județul Cluj să fie pregătiți pentru a şti să îşi gestioneze cît mai bine şi responsabil resursele, indiferent că vorbim despre resursele  financiare sau de altă natură, pentru ca șansele lor de reușită în carieră şi, implicit, în viaţă să reflcte măsura în care şcoala prin oferta  educaţională şcolară şi extraşcolară  maximizează şi determină  o bună inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii” declară inspectorul școlar general, Valentin Claudiu Cuibus, al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 Educația financiară reprezintă o dimensiune fundamentală a educației fiecărei ființe umane. Printr-o educație financiară adecvată putem schimba comportamente și dezvolta societăți sau comunități performante, civilizate. Inițiativa BCR este una admirabilă și sunt convins ca va fi un reper pentru acțiuni educative în viitorul apropiat. “a declarat domnul Conf.dr. Răzvan Valentin Mustață, decan al Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

În fiecare an, Grupul Erste realizează studii despre cunoștințele financiare și nivelul de economisire în țările din Europa Centrală și de Est. Rezultatele de anul acesta ne arată că un sfert dintre români nu economisesc deloc și doar 17% dintre români au economisirea printre priorități, restul pun deoparte doar ce le rămâne la final de lună sau de an. Mai mult de o treime dintre români cred că nu sunt pricepuți să-și gestioneze banii, că nu au talent la acest lucru. La Școala de Bani, românii înțeleg că gestionarea banilor se învață, exact ca orice alt lucru în viață. Învață cum să-și gestioneze bugetul zilnic, cum să stabilească obiective financiare realiste pe termen scurt, mediu și lung și cum să facă să le atingă și să fie independenți financiar.

Numărul românilor care se simt bine informați în ceea ce privește educația financiară crește de la an la an, chiar dacă în procente mici. O treime dintre români se consideră bine informați financiar, iar la capătul opus, 4 din 10 români cred că nu sunt deloc bine informați pe această temă.

Parteneri în depășirea recordului mondial pentru cea mai mare oră de educație financiară au fost Universitatea Babes Bolyai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj,  Universitatea Oradea, Universitatea Alecsandru Ioan Cuza Iași, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Universitatea Ștefan cel Mare, Universitatea George Bacovia, Universitatea Andrei Saguna, Universitatea Dunarea de Jos Galați, Universitatea din Pitești, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Universitatea din Târgoviște, Universitatea din Craiova, Centrul Universitar Drobeta Turnu Severin, Universitatea Agora Oradea, Universitatea de Vest Vasile Goldis, Universitatea Aurel Vlaicu, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Universitatea de Vest din Timișoara,  Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea din București, Facultatea de drept, Universitatea de Arhitectura Ion Mincu și ANOSR.