fbpx
Connect with us

Actualitate

Restricțiile impuse la Cluj explicate pas cu pas. S-a depășit incidența de 5 la mie

Published

on

INSTITUȚIA PREFECTULUI CLUJ: Pentru a înțelege corect măsurile și regulile care se aplică în situația în care rata de incidență cumulată a infectării cu COVID-19 este mai mare de 3/1000 de locuitori, vă punem la dispoziție un set de întrebări și răspunsuri care să vină în ajutorul dumneavoastră.

❓1️⃣ Sălile de sport rămân deschise atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ DA. H.G. nr. 856/14.10.2020 permite desfășurarea activităților sportive în sălile de sport, cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin Ordinul comun nr. 1.219/1.634/23.09.2020 al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

❓2️⃣ Există obligativitatea purtării măștii în sălile de sport atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ NU. H.G. nr. 856/14.10.2020 permite desfășurarea activităților sportive în sălile de sport, cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin Ordinul comun nr. 1.219/1.634/23.09.2020 al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății. Cu excepția perioadei de desfășurare a activităților fizice intense, purtarea măștii este obligatorie pe toată perioada prezenței în sală.

❓3️⃣ Pentru activitățile în aer liber (alergat, mers pe bicicletă, etc.) se va purta masca de protecție în mod obligatoriu atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ NU. În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 50/26.10.2020, art. 3, este permisă înlăturarea măștii pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

❓4️⃣ Este permis fumatul sau consumul de produse alimentare și băuturi pe stradă, atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ DA. În conformitate cu prevederile Hotărârii CNSU nr. 50/26.10.2020, art. 3, este permisă înlăturarea măștii pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

❓5️⃣ Se suspendă activitatea creșelor și after-school-urilor, atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ NU. Creșele și after-school-urile nu sunt vizate de prevederile Ordinului nr. 5487/1494/2020.

❓6️⃣ Se închid școlile și grădinițele atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP Cluj va prezenta CJSU Cluj o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU Cluj poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.

❓7️⃣ Terasele pot funcționa atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ DA. În conformitate cu prevederile H.G. nr. 856/14.10.2020, Anexa nr. 3, art. 6, pct. 5, prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

❓8️⃣ Este permis să călătorim atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
➡️ DA. H.G. nr. 856/14.10.2020 nu interzice intrarea, ieșirea sau șederea într-o unitate administrativ teritorială în care s-a depășit pragul de 3/1000 locuitor, cu excepția situației în care a fost instituită carantina zonală conform legii.

❓9️⃣Părinții care stau acasă pentru desfășurarea orelor online vor fi plătiți de către angajatori ?
➡️ DA. În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 147/28.08.2020, art. 2 alin. 1, aceștia au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară.

❓🔟 Sunt permise evenimentele private conform legislației în vigoare?
➡️ NU. În conformitate cu H.G. nr. 856/14.10.2020, Anexa nr. 3, art. 1, pct. 12 și pct. 13, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate9 ore ago

Covid19: Doar 67 de cazuri noi azi la Cluj. Incidența a ajuns la 1,72 la mie

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 446;🔴 Persoane verificate cu privire la...

Actualitate9 ore ago

Cîțu: De azi te poți vaccina fără programare, oriunde în România. E o situație unică în Europa

Premierul Florin Cîțu a adeclarat vineri că cetățenii rezidenți în România se pot vaccina începând de astăzi fără să își...

Actualitate16 ore ago

Femeie de 80 de ani, lovita pe trecerea de pietoni, in municipiul Oradea

Joi, 6 mai a.c., la ora 16.10, pe strada 12 Octombrie din municipiul Oradea, un bărbat de 53 de ani,...

Actualitate17 ore ago

Președintele ALDE reacționează dur în fața prim-ministrului Florin Cîțu

Președintele ALDE, Daniel Olteanu, reacționează dur după ce prim-ministrul Florin Cîțu a admis că, în cadrul Coaliției de guvernare, se...

Actualitate17 ore ago

12 trasee turistice montane au fost omologate în județul Cluj

Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea tuturor celor 12 trasee turistice montane din zona Cheile Turzii, Cheile Turenilor și a...

Actualitate17 ore ago

GEOfood, brandul exclusivist care certifică gastronomia geoparcurilor, pentru prima dată în România la Hațeg

Una dintre condițiile impuse de brandul internațional GEOfood este ca meniurile să fie realizate cu cel puțin 50% ingrediente și...

Actualitate17 ore ago

Minoră în vârstă de 15 ani, din comuna Florești, dispărută

O minoră în vârstă de 15 ani, din comuna/sat Florești, a plecat de la domiciliu, în data de 5 mai...

Actualitate18 ore ago

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat de la locuință și nu s-a mai întors

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat de la locuinţa sa, însă nu s-a...

Actualitate18 ore ago

Oradea își întâmpină turiștii cu drag și cu o serie de gratuități și beneficii

Pentru al doilea an consecutiv, Oradea își va întâmpina turiștii cu o serie de beneficii și gratuități. Asociația pentru promovarea...

Actualitate18 ore ago

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, a plecat de la locuință și nu s-a mai întors.

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din comuna Bobâlna, sat Bobâlna, a plecat de la locuinţa sa la...

Actualitate19 ore ago

EXCLUSIV. Cătălina Ponor, la „Rețeaua de idoli”: „Atunci mi s-au uscat lacrimile și m-am dus direct în sala de concurs”

Despre Cătălina Ponor, invitata Irinei Păcurariu la „Rețeaua de idoli”, ediția de duminică, 9 mai, de la ora 18:00, se...

Actualitateo zi ago

Accident în intersecția de la Kaufland, Turda

Un Accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute la Turda, zona Kaufland. Două mașini au fost avariate...

Actualitateo zi ago

Se redeschide OSER-ul din Cluj-Napoca. Pot intra doar cei vaccinați sau cu test negativ recent

Emil Boc a anunțat că Oserul se va deschide de la 1 iunie  în Cluj-Napoca, dar vor avea acces doar...

Actualitateo zi ago

Boc: Clujenii își mai pot închide balcoanele doar cu autorizație de la Comisia de Estetică Urbană. E ilegal să îți izolezi doar tu apartamentul

Balcoanele pot fi inchise doar cu autorizatie de la municipalitate. „Ei trebuie să facă cu autorizație. Cine nu face cu...

Actualitateo zi ago

Untold şi Neversea au primit undă verde de la Cîţu: Festivalurile vor avea loc cel mai probabil după 1 august

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Constanţa, că evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea nu vor putea fi...

Actualitateo zi ago

INCENDIU devastator la fabrica de hârtie din Dej

Un incendiu de amploare a izbucnit în această după-amiază, puțin după ora 16, la fabrica de hârtie din Parcul Industrial...

Actualitateo zi ago

Câmpia Turzii: PROGRAMUL MANIFESTĂRII PRILEJUITE DE ZIUA INDEPENDENŢEI, ZIUA VICTORIEI, ZIUA EUROPEI – 9 MAI 2021

Ora 12:35 – Formarea coloanei şi deplasarea spre Parcul Central ,,Ionel Floaşiu”;Ora 12:40 – Monumentul Comemorativ al Ostaşilor Români –...

Actualitateo zi ago

Stadionul Giulești din capitală aproape de a fi finalizat

Lucrările de reabilitare a stadionului Giulești din București au avansat semnificativ, astfel arena ar putea fi predată și folosită de Clubul...

Actualitateo zi ago

Stațiile de transfer al deșeurilor din Gherla și Mihai Viteazu au fost predate operatorului de salubritate

Stațiile de transfer al deșeurilor din Gherla și Mihai Viteazu, predate operatorului de salubritate Acesta va începe din 1 iunie...

Actualitateo zi ago

Clujean arestat după ce a blocat o șoferiță în trafic. I-a spart parbrizul mașinii cu pumnul

La data de 5 mai a.c., în urma cercetărilor efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Dej...

Tendințe