fbpx
Connect with us

Actualitate

Piața europeană a drogurilor se dovedește NECLINTITĂ în fața pandemiei COVID-19. Din contră, ,,afacerile” cu droguri iau amploare în Europa

Published

on

09.06.2021, LISABONA – Astăzi, Agenția UE pentru droguri (OEDT) publică Raportul european privind drogurile 2021: Tendințe și evoluții, cea mai recentă analiză anuală a situației drogurilor în Europa (1). Pe baza datelor din 29 de țări (= 27 de state din Uniunea Europeană, Turcia și Norvegia), raportul oferă noi perspective asupra implicațiilor pentru sănătate și securitate, asupra unei probleme complexe și în continuă evoluție legate de droguri și ale unei piețe a drogurilor reziliente la perturbarea COVID-19.

Piața europeană a drogurilor se dovedește NECLINTITĂ în fața pandemiei COVID-19. Din contră, ,,afacerile” cu droguri iau amploare în Europa

Raportul avertizează cu privire la riscurile pentru sănătatea publică generate de disponibilitatea și utilizarea unei game mai largi de substanțe, adesea de mare potență sau puritate. De asemenea, raportul descrie modul în care grupurile de criminalitate organizată și-au intensificat producția de droguri ilegale în Europa, pentru a eluda măsurile de combatere a traficului, generând riscuri pentru mediu, sănătate și securitate. Pe baza celui mai recent studiu de evaluare rapidă al EMCDDA, raportul analizează efectele recente ale pandemiei de COVID-19 asupra piețelor de droguri, consumului și serviciilor adresate consumatorilor(2).                 

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson,
afirmă: „Drogurile reprezintă o amenințare persistentă și prezentă, care afectează viețile a milioane de oameni. Raportul european privind drogurile 2021 oferă cele mai recente dovezi cu privire la această problemă vitală, care corupe structura societății noastre, alimentând violența și riscând sănătatea și securitatea cetățenilor noștri. Sunt deosebit de îngrijorată de substanțele extrem de pure și de puternice disponibile pe străzile noastre și online, precum și de cele 46 de droguri noi detectate numai în UE în 2020 .Prin noile strategii ale UE privind securitatea și drogurile, statele noastre membre vor avea instrumente solide pentru a aborda această urgență printr-o abordare echilibrată, care să vizeze atât cererea, cât și oferta, sprijinite de OEDT.”

Directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel, adaugă:„Raportul european privind drogurile 2021 ilustrează cât de mult s-a schimbat situația drogurilor în ultimii 25 de ani, drogurile fiind în prezent o problemă extrem de generalizată, cu impact în toate domeniile politice majore. Ne confruntăm cu o piață a drogurilor dinamică și adaptabilă, rezistentă la restricțiile impuse de COVID-19. De asemenea, vedem modele ale consumului de droguri care sunt din ce în ce mai complexe, întrucât consumatorii sunt expuși la o gamă mai largă de substanțe naturale și sintetice cu potență ridicată. Trebuie să recunoaștem de urgență că nu numai o varietate mai mare de persoane se confruntă în prezent, personal cu probleme legate de droguri, dar aceste probleme au un impact asupra comunităților noastre într-o varietate mai mare de moduri. De aceea cred că este esențial, în domeniile politicii sociale, de sănătate și de securitate, să dezvoltăm răspunsurile integrate și bazate pe dovezi ,prevăzute de noua Strategie UE în materie de droguri”.

COVID-19: ce impact asupra ofertei și consumului de droguri?


O piață a drogurilor rezilientă și cu un caracter digital mai pronunțat Prezentând constatările celui mai recent studiu EMCDDA de observare a tendințelor, raportul de astăzi ilustrează modul în care piața drogurilor continuă să se adapteze la perturbarea COVID-19, întrucât traficanții de droguri se adaptează la restricțiile de călătorie și la închiderea frontierelor. La nivelul comerțului cu ridicata, acest lucru se reflectă în unele modificări ale rutelor și metodelor de trafic, cu un grad mai mare de încredere privind contrabanda prin containere intermodale și lanțuri comerciale de aprovizionare și mai puțină încredere acordată utilizării curierilor umani. Cultivarea canabisului și producția de droguri sintetice în UE par stabile la niveluri pre-pandemice, fără a se observa o scădere în detectarea locurilor de producție. Deși piețele cu amănuntul ale drogurilor pe stradă au fost perturbate în timpul primelor blocaje și au fost raportate unele deficite localizate, vânzătorii și cumpărătorii de droguri s-au adaptat, prin creșterea gradului de utilizare a serviciilor de mesagerie criptate, a aplicațiilor de pe platformele de comunicare socială, a surselor online și a serviciilor poștale și de curierat la domiciliu. Acest lucru atrage atenția asupra faptului că un impact pe termen lung al pandemiei ar putea fi digitalizarea în continuare a piețelor drogurilor.

De la viața de noapte până la viața de acasă — Dovezile arată că, în perioadele de izolare timpurie, interesul consumatorilor față de substanțele asociate de obicei cu evenimente recreative (de exemplu, MDMA), a fost mai mic, deoarece oamenii au rămas acasă. Cu toate acestea, analiza eșantioanelor de ape reziduale (disponibile pentru unele orașe europene), sugerează că nivelurile de consum ale majorității drogurilor au revenit, întrucât restricțiile privind circulația, călătoriile și adunările sociale au fost atenuate în vara anului 2020. Printre evoluțiile îngrijorătoare legate de pandemie, se numără semnele unei posibile creșteri a disponibilității și consumului de cocaină crack în unele țări.

Benzodiazepinele în lumina reflectoarelor — În ceea ce privește utilizarea incorectă a benzodiazepinelor, fie au fost deturnate de la utilizarea terapeutică, fie nu au fost autorizate pentru uz medical în Europa. S-a observat o creștere a consumului acestor droguri în rândul consumatorilor de droguri de mare risc, al deținuților și al unor grupuri de consumatori de droguri recreative, ceea ce ar putea reflecta disponibilitatea ridicată și costul scăzut al acestor substanțe și problemele de sănătate mintală legate de pandemie. Alături de raportul de astăzim, a fost publicat un studiu al EMCDDA privind riscurile apariției „noilor benzodiazepine”,necontrolate pe piața noilor substanțe psihoactive, care au fost asociate cu intoxicații și decese (3).

Raportul european privind drogurile 2021: principalele constatări

Consumul de canabis rămâne stabil la niveluri ridicate, dar creșterea conținutului de THC ridică probleme de sănătate – Raza observată în conținutul de THC al rășinii de canabis (interval mediu:20%–28%). Alertele privind sănătatea avertizează asupra combinării canabisului cu canabinoizi sintetici cu potențial ridicat.

Recordul capturilor de cocaină, un semnal îngrijorător al potențialului de creștere a riscurilor pentru sănătate – În 2019 au fost capturate 213 tone-record (în creștere de la 177 de tone în 2018). Puritatea cocainei a crescut și tot mai multe persoane încep tratamentul pentru prima dată. Datele preliminare privind capturile din 2020 sugerează că disponibilitatea nu a scăzut în timpul pandemiei.

Cererea stabilă de amfetamină face profitabilă producția internă de lângă consumatori— Pe lângă dezmembrarea instalațiilor de producție în 2019, în UE au fost capturate și substanțe chimice utilizate pentru fabricarea amfetaminei, inclusiv 14 500 de litri de BMK și 31 de tone de MAPA (în creștere de la 7 tone în 2018).

Producția și traficul de metamfetamină evidențiază un potențial de creștere a consumului în Europa — Atât unitățile de producție mari, cât și cele mai mici sunt detectate în Europa, iar cantități mari din acest drog sunt transbordate prin UE pe alte piețe.

Riscuri pentru sănătate datorate aprovizionării cu produse cu MDMA cu concentrație mare — Pe lângă creșterea conținutului mediu de MDMA din comprimate și puritatea pudrei, sunt detectate și produse cu niveluri foarte ridicate de MDMA. Datele preliminare din 2020 sugerează că a existat un interes mai scăzut față de acest drog în perioadele de izolare.

Încă apar noi substanțe psihoactive nocive puternice — Printre acestea se numără canabinoizii sintetici noi și opioidele sintetice noi. În total, 46 de substanțe psihoactive noi (NPS) au fost raportate pentru prima dată în Europa în 2020, numărul total monitorizat de OEDT ajungând la 830.

Drogurile consumate mai puțin frecvent sunt oare tot mai problematice pentru sănătatea publică?— Aceste droguri includ halucinogene, ketamină și GHB. În mod îngrijorător, în unele situații sunt raportate modele intensive deconsum.

Capturile mari de heroină indică un potențial de creștere a consumului și a efectelor nocive — În UE sunt încă capturate mari cantități de heroină (7,9 tone în 2019), ceea ce ridică motive de îngrijorare cu privire la posibilul impact asupra nivelurilor de consum.

Grupurile infracționale organizate intensifică producția ilegală de droguri în Europa — În 2019 au fost desființate în total 370 de laboratoare ilegale.

Infracțiunile la regimul drogurilor au crescut, predominând deţinerea în vederea consumului şi traficul cu canabis — În 2019, în UE au fost raportate aproximativ 1,5 milioane de infracțiuni la regimul drogurilor; 82% au fost legate de consumul sau posesia pentru consumul personal.

Pacienții care urmează pentru prima dată un tratament pentru consumul de heroină continuă să își injecteze mai puțin — Deși consumul de droguri prin injectare a scăzut în Europa în ultimul deceniu, acesta rămâne o cauză majoră a efectelor nocive ale drogurilor.

Creșterea nivelului de tratament și prevenire este necesară pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă privind HIV și VHC
— Creșterea accesului la servicii integrate de testare și tratament reprezintă o parte importantă a atingerii țintelor.

Decesele cauzate de supradoze induse de opioide și de alte droguri evidențiază nevoia de dezvoltare a serviciilor
— Consumul de substanțe cu risc ridicat și policonsumul continuă să alimenteze decesele induse de droguri în Europa.

Președintele Consiliului de administrație al EMCDDA, Laura d’Arrigo, concluzionează:„Deoarece problemele europene în materie de droguri continuă să evolueze, răspunsul Europei la acestea trebuie, de asemenea, să evolueze. Criza COVID-19 ne-a arătat valoarea informațiilor științifice, bazate pe dovezi și comparabile între țări. Raportul de astăzi oferă o analiză oportună pentru a ajuta factorii de decizie să țină pasul cu noile tendințe și evoluții și să identifice domeniile care necesită o acțiune rapidă. Noua strategie a UE în materie de droguri nu numai că definește calea de urmat, ci va consolida și mai mult capacitatea noastră de a acționa într-o manieră bine stabilită, pentru a proteja sănătatea, bunăstarea și securitatea cetățenilor UE”.

Citeste: https://www.abcnewstransilvania.ro/news/clujean-de-59-de-ani-arestat-pentru-trafic-de-droguri/

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate44 de minute ago

HORNBACH deschide primul magazin la Cluj și angajează peste 100 de persoane

Primul magazin de bricolaj al grupului german Hornbach, din municipiul Cluj-Napoca, va fi ridicat pe o suprafață pe 4 ha...

Actualitate59 de minute ago

Vești bune! Și Italia renunță la MASCĂ în aer liber

Italienii se pregătesc să renunțe la purtarea măștii în aer liber. De luni, 28 iunie, va fi ridicată această obligație, a...

Actualitateo oră ago

Emil Boc a felicitat echipa de baschet U – BT Cluj-Napoca pentru obținerea unui nou titlu național

Primarul Emil Boc a felicitat echipa de baschet U – BT Cluj-Napoca pentru obținerea unui nou titlu de campioni naționali....

Actualitate19 ore ago

Femeie lovită de autobuz la Cluj. Traversa neregulamentar!

Accident grav pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca. Un șofer de autobuz a lovit o femeie care nu traversa regulamentar...

Actualitate19 ore ago

Scene scandaloase într-un club din Cluj. Fată inconștientă abuzată sexual în văzul tuturor

Un tânăr a fost filmat într-un club clujean în timp ce abuza o tânără inconștientă, cel mai probabil beată.  Bărbatul...

Actualitate19 ore ago

Primăria Câmpia Turzii: Rămas bun, domnule judecător!

Rămas bun, domnule judecător!Comunitatea de la Câmpia Turzii a pierdut, astăzi, un om de mare valoare și un profesionist desăvârșit,...

Actualitate19 ore ago

Ministrul Sănătății: Tulpina indiană SARS-COV2 va fi predominantă în România. Spitalele sunt pregătite!

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă că tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni predominantă şi în România, ea afirmând...

Actualitate19 ore ago

Pleci în vacanță în Grecia? Vezi aici tot ce trebuie să știi despre restricții și ce te așteaptă la vamă!

Weekend-ul trecut, sute de turiști români au așteptat ore în șir la cozi la punctul de frontieră Kulata-Promachonas pentru a intra în...

Actualitate19 ore ago

METEO: Vine CANICULA! Se mențin însă avertizările de ploi torențiale

Ploile și vijeliile vor persista, iar meteorologii au emis noi avertizări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru...

Actualitate19 ore ago

NICIUN caz de Covid19 în ultima zi la Cluj și doar 26 la nivel național. Am scăpat de pandemie?

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ NICIUN caz de Covid19 în ultima zi la Cluj. Am scăpat de pandemie? 🔴...

Actualitate19 ore ago

Românii care pleacă în Spania NU mai au nevoie de test PCR. Se completează totuși un formular de sănătate

Spania a scos România din categoria statelor cu risc de infectare. Românii ajunși în Spania cu avionul nu mai trebuie...

Actualitate20 de ore ago

Mai mulți șoferi din Cluj au fost prinși BĂUȚI la volan în minivacanța de Rusalii

La data de 19 iunie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Huedin au reținut pentru 24 de ore un...

Actualitate2 zile ago

Tânără de 20 de ani rănită după ce a căzut în lacul Tarnița. Au salvat-o pompierii

O tânără de 20 de ani a căzut sâmbătă în Lacul Tarnița. A fost nevoie de intervenția pompierilor, scrie Stiri...

Actualitate2 zile ago

Un SINGUR caz de Covid19 în ultima zi, la Cluj

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ Un SINGUR caz de Covid19 în ultima zi, la Cluj 🔴 Efective angrenate (polițiști,...

Actualitate2 zile ago

Rusalii 2021. Tradiții și obiceiuri românești. Ce semnifică Rusaliile?

Rusalii 2021. Creștinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare, Cincizecimea sau Rusaliile, duminică...

Actualitate2 zile ago

Două focare de pestă porcină africană la Cluj

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a identificat două focare de pestă porcină africană la Cluj.  Două focare de...

Actualitate3 zile ago

Aeroportul Internaţional Cluj anunţă două noi zboruri operate de compania aeriană Blue Air

Cluj-Napoca, 18 iunie 2021: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul a două noi destinații de vacanţă, Burgas (Bulgaria) și Constanța, operate de...

Actualitate3 zile ago

Urs lovit de mașină şi lăsat să moară, în Cluj. A agonizat ore întregi pe marginea drumului

Un urs a fost lovit de o mașină, pe un drum din Cluj, iar apoi șoferul și-a continuat drumul ca...

Actualitate3 zile ago

Dosar penal pentru un băiat de 16 ani din Călărași: a făcut accident conducând un autoturism neînmatriculat

Un băiat de 16 ani din Călărași a condus o mașină care avea plăcuțele de înmatriculare false, și a produs...

Actualitate3 zile ago

Alertă de INUNDAȚII. Cod portocaliu de viituri pentru mai multe râuri din țară. Și Clujul a primit mesaje RoAlert

Este alertă de tip cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 25 de judeţe până luni. Hidrologii au mai emis...

Tendințe