fbpx

METEO: ANM a emis Cod portocaliu de ploi şi vânt puternic, valabil în 21 de judeţe. La munte va ninge

Dyomedica CND – servicii profesionale de consultanță în domeniul medical
13 octombrie 2020
Lege adoptată: Spor de risc COVID-19 în valoare de 2000 de lei pentru personalul din învățământ
14 octombrie 2020

METEO: ANM a emis Cod portocaliu de ploi şi vânt puternic, valabil în 21 de judeţe. La munte va ninge

O alertă Cod portocaliu intră în vigoare marţi la ora 12:00 şi expiră la ora 21:00. În acest interval, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală de peste 120…130 km/h. 

Judeţele vizate de Codul portocaliu sunt:

  • Maramureş, Suceava, Bistriţa Năsăud, Mureş, Neamţ, Harghita, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Gorj, Hunedoara, Caraş Severin şi Mehedinţi. 

Începând de marţi ora 21:00 până miercuri ora 18:00, în zona Munţilor Apuseni şi în Carpaţii Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăşi 90…100 km/h. 

În Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei şi în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55…65 km.

În intervalul menţionat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 100…130 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Orientali. Temporar vor fi intensificări şi în restul ţării, cu viteze în general între 55…65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea şi Moldova de peste 70…80 km/h. 

În cea mai mare parte a ţării temporar va ploua. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în regiunile sudice, estice şi centrale vor fi însoţite de descărcări electrice şi izolat de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp. 

Marţi, vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest şi local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitaţii mixte. 

În cursul nopţii de marţi spre miercuri şi pe parcursul zilei de miercuri, vor mai fi intensificări ale vântului în nord-vest şi la munte, precum şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, îndeosebi pe crestele Munţilor Apuseni şi ale Carpaţilor Orientali.