fbpx

Marea problemă a generației de studenți, de azi. Ce fac după ce termină facultatea?

Turistă din Cluj salvată de salvamontiști din zona cascadei Șipote
12 octombrie 2020
O nouă linie de gardă, în specialitatea Radiologie și Imagistică Medicală, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj
12 octombrie 2020

Marea problemă a generației de studenți, de azi. Ce fac după ce termină facultatea?

Asistăm astăzi la o problemă majoră cu care se confruntă majoritatea tinerilor din România. Studiile superioare nu mai reprezintă un avantaj în contextul în care se termina studii in domenii în care probabil nu se profesează niciodată.
Facultățile sunt o opțiune dorită de tineri deoarece se presune că ,,deschid uși” dar într-adevăr ele doar facilitează cunoștințe din anumite domenii și nu oferă posturi disponibile în domenii în care tinerii studiază, de cele mai multe ori.
Este o problemă reală care afectează din ce în ce mai mult generația tânără, iar studiile arată ca 80 % dintre absolvenți ajung să lucreze în domenii diferite față de ce specializare termină.


 Ceea ce înseamnă că patru din cinci tineri fac altceva decât ce au învățat la cursurile din facultate. Motivele sunt diverse. Unii absolvenți au așteptări salariale total nerealiste după ce ies de pe băncile universităților, iar alții se trezesc pe o piață a muncii care nu pune la bătaie joburi pentru oameni fără experiență.


O amortizare a acestui fenomen o poate reprezenta introducerea încă din școală a unei materii de tip ,,Educație financiară”. În acest fel, elevul își poate crea o idee despre ce înseamnă întreținere, plata facturilor, a asigurărilor și probabil se va lua o decizie premeditată în ceea ce privește alegerea unei facultăți dar și gestionarea cunoștințelor, abilităților si resurselor financiare, astfel încât studentul să devină un individ valoros pe piața muncii.

Gatea Larisa, studentă – ABC News Transilvania