fbpx

Mamă și fiică intoxicate cu monoxid de carbon, în Oradea

Cum se va recupera materia pierdută, după începerea școlii? Profesorii plătiți cu 100 de lei pentru fiecare oră recuperată
18 ianuarie 2021
Covid-19: Rata incidenţei pe judeţul Cluj este de 3,73 la mie
18 ianuarie 2021

Mamă și fiică intoxicate cu monoxid de carbon, în Oradea

oradea

Pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă, reamintind cetăţenilor faptul că, în sezonul rece, se înregistrează o creştere a numărului de persoane intoxicate cu monoxid de carbon, un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute, cu improvizații şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Astfel, în primele două săptămâni ale acestei luni, viețile a trei oameni, din care două persoane adulte și una minoră, au fost periclitate în urma inhalării acestui gaz asfixiant.

          Primul caz a fost semnalat în data de 3 ianuarie, în localitatea Leș, comuna Nojorid, unde, o fetiță în vârstă de 12 ani, a fost salvată de pompierii militari paramedici, după ce se intoxicase cu monoxid de carbon, în timp ce se afla în baia locuinței, încăpere în care funcționa un aparat de încălzire a apei, alimentat cu gaz.  

          Luni, 18 ianuarie a.c., în jurul orei 12.50, echipajele de pompieri au fost solicitate de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, să intervină pe strada Griviței din municipiul Oradea, unde echipajul medical a găsit într-o locuință, două femei (mamă și fiică) în stare de semiconștiență.

La adresa indicată au fost mobilizate de urgență două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea cu autospeciala de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN)și cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. În urma măsurătorilor efectuate cu echipamentele și aparatura din dotarea autospecialei CBRN, pompierii au constatat prezența monoxidului de carbon în locuință, acumulat în urma montării incorecte a tubului de evacuare a gazelor arse al centralei termice.

          Cele două femei, în vârstă de 49 și 22 de ani, au fost asistate medical de echipajul Serviciului de Ambulanță Județean prezent la fața locului și transportate la Unitatea de Primiri Urgențe.

  •  

Pompierii militari bihoreni reamintesc populației că inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer provoacă decesul într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer provoacă decesul în 15 minute, iar 10% monoxid de carbon în aer provoacă decesul imediat.

Măsuri de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

•         Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;

•         Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;

•         Încăperile trebuie aerisite frecvent;

•         Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

•         Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

•         Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea,  instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

Citese si:https://www.abcnewstransilvania.ro/news/auchan-romania-si-foodpanda-extind-la-nivel-national-parteneriatul-pentru-livrari-rapide-la-domiciliul-clientilor/

Citeste si: https://www.refleqtmedia.ro/featured/exclusiv-risc-de-infectie-covid-19-la-policlinica-din-campia-turzii-nu-se-mai-face-triaj-filmare-cu-camera-ascunsa-%f0%9f%8e%a6%f0%9f%8e%a6%f0%9f%8e%a6/