fbpx

Incendiu într-un apartament din Oradea: Atenție la televizoare și alte aparate electrice lăsate sub tensiune!

Polițiștii clujeni au sporit controalele pe fondul creșterii cazurilor de Covid19
14 octombrie 2020
CNAIR: Parteneriat în vederea realizării drumului expres Arad-Oradea
14 octombrie 2020

Incendiu într-un apartament din Oradea: Atenție la televizoare și alte aparate electrice lăsate sub tensiune!

Când plecaţi de acasă, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Marți, 13 octombrie a.c., în jurul orei 16.40, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui eveniment în municipiul Oradea, apelantul numărului unic 112 precizând că a auzit o explozie la un apartament de pe strada Morii.

La adresa indicată, inspectoratul a mobilizat cu operativitate echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime și un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului 2 Oradea cu autospeciala CBRN (de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară).

După sosirea la fața locului și efectuarea recunoașterii, pompierii au procedat urgent la realizarea dispozitivului de stingere folosind autospeciala de lucru la înălțime, cu ajutorul căreia au pătruns, printr-o fereastră, în apartamentul din care ieșea fum, situat la etajul 2 al blocului.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 15 minute, acționând doar din interiorul apartamentului, fără a deschide ușa locuinței, pentru a nu inunda cu fum casa scării și celelalte apartamente.

Evenimentul, provocat, cel mai probabil, de explozia unui televizor lăsat sub tensiune, s-a soldat cu pagube constând într-un corp de mobilier, un televizor, circa 10 kilograme materiale textile și 10 cărți.

Echipajele de pompieri au reușit să împiedice propagarea incendiului la întreaga locuință și la apartamentele învecinate.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

  •  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri, cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu victime umane.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: televizor, mașină de spălat, fier de călcat, radiator, reşou, lampă şi altele asemenea;

• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari: boiler, frigider, televizor, maşina de spălat etc.. Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

NU IMPROVIZAŢI!

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

EVITAŢI SĂ INSTALAŢI APARATE ELECTRICE APROAPE DE SURSELE DE APĂ!

În cazul în care în locuinţa dumneavoastră este instalat un dispozitiv electric în baie, asiguraţi-vă că nu va intra niciodată în contact cu apa.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

– Nu blocaţi copiii în casă, cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

– Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.