fbpx
Connect with us

Actualitate

Gabriel Leș, Ministrul Apărării Naționale: ,,Dumnezeu să binecuvânteze poporul român și Armata României!”

Published

on

Celebrăm astăzi, împreună, 1 Decembrie – Ziua de suflet a tuturor românilor, un veac de la înfăptuirea Marii Uniri – un secol de libertate şi de unitate a poporului nostru în spaţiul european.

La 100 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, care se consfinţea unirea Transilvaniei cu România, putem afirma că procesul de înfăptuire a Marii Uniri din anul 1918 a fost şi va rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti, măreţia ei constând în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale a fost fapta istorică a întregii naţiuni române. România Întregită a cuprins între graniţele ei cetăţenii români din Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina.

Realizarea României Mari a fost rodul acţiunilor conjugate ale Armatei Române, care a scris pagini glorioase de eroism, şi a factorilor politici, care au identificat cele mai potrivite căi de acţiune şi au valorificat oportunităţile apărute odată cu sfârşitul Primului Război Mondial. Consfinţită prin tratatele semnate în cadrul Conferinţei de pace de la Paris (1919-1920), Marea Unire, desăvâşită în anul 1918, nu ar fi fost posibilă fără participarea României la Marele Război, fără uriaşele sacrificii de peste 330.000 de militari morţi în luptă şi în prizonierat. Ei sunt eroii României Mari, caractere curate care au luptat pentru realizarea unui ideal naţional – Întregirea Ţării – „cea mai mare faptă din toată viaţa neamului nostru“, după cum spunea istoricul Nicolae Iorga.

Actul istoric din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, a însemnat şi afirmarea identităţii noastre în rândul naţiunilor progresiste ale lumii şi a fost posibil prin concentrarea tuturor energiilor creatoare şi patriotice ale poporului de pe pământul vechii Dacii. Pentru înfăptuirea Unirii – idealul păstrat viu ca o flacără aprinsă în sufletul tuturor românilor veacuri de-a rândul – şi-au dat mâna atunci, într-un efort comun, inteligenţa politică, spiritul de dăruire şi sacrificiu, conştiinţa acţiunii hotărâte puse în slujba poporului.

Armata a fost unul dintre pilonii pe care s-a construit edificiul naţional, iar sacrificiul ostaşilor pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial a fost răsplătit de izbânda Marii Uniri înfăptuită prin voinţa tuturor românilor.

Armata României marchează Centenarul Marii Uniri prin proiecte, manifestări şi evenimente organizate pe plan naţional şi european, în semn de omagiu pentru cei care au murit luptând pentru libertate, credinţă şi întregirea neamului şi care au pus, prin jertfa lor, Patria mai presus decât propria existenţă. Prin participarea la activităţile prilejuite de aniversările şi comemorările principalelor momente din istoria României, Armata demonstrează că este continuatorul tradiţiilor de luptă ale poporului român.

Toţi cei care, sub jurământ de credinţă, au ales destinul de a fi permanent în slujba ţării, fie militari activi, cât şi în rezervă sau în retragere, ştiu că istoria României s-a scris cu multe sacrificii, iar fiecare palmă de pământ a Patriei a fost apărată cu credinţă, onoare şi demnitate de către Armata Română.

Preţuim şi onorăm Ziua Naţională a României, o păstrăm în suflet ca pe un simbol sfânt, cu credinţa că nu este misiune mai înălţătoare decât să slujeşti, sub Jurământ, Patria în care te-ai născut.

Apropiindu-ne de zilele noastre, ne amintim cum Armata României a plătit, pe parcursul unei perioade de profunde transformări şi participări la misiuni externe, tributul său de sânge şi lacrimi. Cinstim memoria celor 29 de militari români căzuţi la datorie în toate teatrele de operaţii în care ne-am angajat, şi transmitem un mesaj de mulţumire şi respect celor peste 180 de militari răniţi în aceste acţiuni. Armata a plătit acest greu preţ, nu doar în afara graniţelor ţării, ci şi în misiuni îndeplinite pe teritoriul naţional, pentru ca România să-şi poată îndeplini obligaţia de a fi parte activă a comunităţii internaţionale, la efortul mondial de construcţie a unei lumi mai bune şi mai sigure. Sacrificiul camarazilor noştri de arme nu a fost şi nu este şi nu va fi niciodată zadarnic.

Anul 2018 este unul esenţial pentru evoluţia armatei. Cu un buget de 2 la sută din PIB pentru al doilea an consecutiv, specialiştii militari au putut demara importante programe de înzestrare cu sisteme de armament noi, programe aflate în diferite stadii de elaborare şi finalizare. Astfel, militarii noştri vor putea face faţă şi mai bine decât au făcut-o până acum, provocărilor de o complexitate crescândă, fiind mai bine echipaţi, mai bine instruiţi şi fiind parte integrantă, şi nu de puţine ori esenţială, a unor misiuni ale NATO şi UE.

Anul care se încheie în curând a consacrat, totodată, participarea cu succes a Armatei României la cele mai mari exerciţii din istoria Alianţei Nord-Atlantice, creându-se astfel premisele unor succese viitoare şi în anii ce urmează. De asemenea, au continuat misiunile militarilor români în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest, dar şi contribuţia României în nordul flancului estic al Alianţei, prin trimiterea unor detaşamente militare în Polonia. Vă asigur că tot acest efort naţional, pentru că trimiterea unor militari în operaţii externe este un efort afectiv şi material al întregii ţări, nu trece neobservat de către partenerii din NATO. Astfel, încă de la primele măsuri luate pentru întărirea securităţii regionale ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, aliaţii au răspuns favorabil tuturor propunerilor României de stabilire a unor comandamente pe teritoriul său, ultima fiind în această vară când, în urma Summit-ului de la Bruxelles, Consiliul Nord-Atlantic a agreat propunerea României de a găzdui un comandament de forţe terestre, de nivel corp de armată – 3 stele, pe teritoriul său.

Aceste măsuri sunt completate de multe altele, asumate la nivel bilateral pe timpul reuniunilor miniştrilor apărării din ţările NATO. Astfel, aliaţii se angajează şi trimit constant militari care să încadreze posturile din comandamentele NATO de pe teritoriul României, iar ţări precum Canada şi Marea Britanie sprijină misiunea de Poliţie Aeriană condusă de către Forţele Aeriene Române, prin trimiterea, prin rotaţie, a unor forţe şi mijloace pentru întărirea securităţii şi a integrităţii spaţiului aerian aliat, în cadrul misiunii enhanced Air Policing (eAP).

 

* * *

 

Avem în faţa noastră un viitor an 2019 deosebit de complex, preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene fiind unul dintre elementele de maximă preocupare în prima  jumătate a anului viitor. Ca şi celelalte ministere şi instituţii din arcul guvernamental, M.Ap.N. au parcurs toate etapele de pregătire a preluării acestui mandat deosebit de important pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană. În acest sens, afirm cu tărie că priorităţile şi temele de interes de pe timpul deţinerii de către României a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în ceea ce priveşte domeniul apărării şi al securităţii (întărirea capabilităţilor de apărare europene, consolidarea cooperării NATO-UE, cu accent pe legătura transatlantică, precum şi continuarea eforturilor Comisiei Europene de alocare a fondurilor destinate cercetării în domeniul apărării), vor fi în mod corespunzător şi profesionist abordate, astfel încât, la jumătatea anului viitor să putem vorbi despre îndeplinirea cu succes a onorantului mandat de Preşedinţie a Consiliului UE.

Spiritul Mari Uniri, înfăptuită la Alba-Iulia acum o sută de ani, este astăzi mai actual ca oricând. În faţa provocărilor de tot felul, atât interne cât şi din afara ţării, singura opţiune pe care o putem alege este să fim uniţi!

Mesajul pe care Armata României îl transmite astăzi cetăţenilor ţării este desprins din lecţia Marii Uniri, de încredere în forţele proprii, de unitate şi de speranţă în viitor, în virtutea interesului nostru naţional. Românii şi-au dovedit, nu de puţine ori, credinţa în destin şi în forţa naţiunii noastre şi vă asigur că Armata României onorează, prin tot ceea ce face, încrederea populaţiei în această instituţie fundamentală a statului.

Adresez, totodată, cu prilejul acestei sărbători sfinte a neamului românesc, felicitări şi urări de sănătate şi succes în activitate întregului personal al Armatei, familiilor acestora, precum şi veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, tuturor cetăţenilor ţării.

Dumnezeu să binecuvânteze poporul român, Armata României şi să odihnească în pace sufletele eroilor neamului nostru!

 

* * *

 

La mulţi ani, România!

 

MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE

 

GABRIEL LEŞ

dyomedica

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate12 ore ago

Situație critică la Ceanu Mare. Se anunță restricții dure în comună; incidența a crescut îngrijorător

Buletin informativ de maximă importanță pentru locuitorii comunei Ceanu Mare ! Primarul Virgil Păcurar anunță restricții dure pe baza creșterii...

Actualitate13 ore ago

Stimulente financiare pentru personalul medical și de specialitate din spitalele clujene

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în cadrul proximei...

Actualitate13 ore ago

Un MiG 21 Lancer de la Baza Aeriană Câmpia Turzii s-a prăbușit în Mureș

Un avion MiG 21 LanceR al MApN s-a prăbușit în județul Mureș. Pilotul s-a catapultat și primește îngrijiri medicale. Avionul...

florin citu florin citu
Politică18 ore ago

Florin Cîțu a afirmat ca nu mai vrea lockdown total în România. Ce spune acesta despre economie 2021

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că nu doreşte să mai avem un lockdown total, că-şi doreşte ca economia să...

cluj cluj
Actualitate18 ore ago

Soț și soție din Cluj DECEDAȚI în urma unui accident groaznic. Mașina lor a intrat sub un TIR April 2021

Două persoane din Cluj și-au pierdut viața în cumplitul accident rutier produs luni dimineață pe Drumul Național 7, în localitatea...

Primele centre de vaccinare drive-thru Primele centre de vaccinare drive-thru
Actualitate18 ore ago

Primele centre de vaccinare drive-thru vor fi funcţionale până la finalul lunii. Ce vaccin vor folosi? April 2021

Primele centre de vaccinare drive-thru – Primele centre de vaccinare anti-COVID de tip drive-thru vor fi funcţionale până la finalul...

La seminarul NATO de la Turda nimeni nu a purtat mască! La seminarul NATO de la Turda nimeni nu a purtat mască!
Politică18 ore ago

La seminarul NATO de la Turda nimeni nu a purtat mască! 2021

La seminarul strategic ”NATO URBAN FINANCIAR”, care a avut loc la Turda, nimeni nu a purtat mască. Evenimentultt s-a ținut...

O femeie din Cluj și-a ucis copilul nou-născut O femeie din Cluj și-a ucis copilul nou-născut
Actualitate18 ore ago

O femeie din Cluj și-a ucis copilul nou-născut in 2021

The woman who gave birth to the child has five more children and is from Rugăsești Cluj. The deed was...

BMW cluj BMW cluj
Actualitate18 ore ago

Cluj: A rupt un gard, o țeavă de gaz și și-a făcut praf BMW-ul (2021)

Big cluj – Un BMW scăpat de sub control a rupt un gard și o țeavă de gaz pe Bulevardul...

Primăria Câmpia Turzii Primăria Câmpia Turzii
Actualitate18 ore ago

Primăria Câmpia Turzii creează facilități privind vaccinarea personalului de pe platforma industrială din zonă (2021)

Pe fondul ratei de incidență a cazurilor de COVID-19 care este ridicată, la nivelul Municipiului Câmpia Turzii, administrația publică locală...

Românii care au ajuns Românii care au ajuns
Actualitate18 ore ago

Românii care au ajuns să câștige la pensie mai mult decât în timpul activității

“Pensiile de serviciu” ale magistratilor romani nu se calculeaza in baza contributivitatii, ci ca procent de 80-100% din ultimul salariu...

Cluj Terifiant Cluj Terifiant
Actualitate19 ore ago

Cluj Terifiant: Soț și soție găsiți MORȚI, în stare de putrefacție, în apartamentul lor din Cluj.

Cluj – Moarte dubla intr-un bloc din  cartierul clujean Marasti, unde un cuplu, sot si sotie, au fost gasiti decedati...

Actualitate19 ore ago

Județul Ilfov este in zona roșie!

Carantina zonală s-a prelungit cu 7 zile pentru localităţile Ciorogârla, Corbeanca, Măgurele și Clinceni din județul Ilfov. Pe de altă...

Ministerul Educației, Ministerul Educației,
Actualitate19 ore ago

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, în vizită la Cluj-Napoca, pentru “Vaccinare și Testare pentru învățare! “

Miercuri, 21 aprilie 2021, Secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, va participa la un eveniment organizat de către...

La Cluj a demarat licitația La Cluj a demarat licitația
Actualitate19 ore ago

La Cluj a demarat licitația pentru modernizarea, cu fonduri europene, a unui important drum turistic

Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul de participare pentru achiziția serviciilor de proiectare...

Florin citu Florin citu
Politică19 ore ago

Liviu Iolu susține că Florin Cîțu a crezut că e de ajuns ca armata să fie doar cărăuș de vaccin și gata

Membru al Consiliului Național al PLUS, Liviu Iolu, susține că premierul Florin Cîțu a crezut că este de ajuns ca...

Bărbat dat în urmărire Bărbat dat în urmărire
Actualitate21 de ore ago

Bărbat dat în urmărire internațională pentru OMOR și ȘANTAJ

Bărbat dat în urmărire – Azi, în jurul orei 18.00, în urma activităților informativ-operative desfășurate de către polițiștii specializați în...

Politicăo zi ago

Sâmbătă 17 Aprilie a avut loc o întâlnire Regională PRO România la Brașov

Sâmbătă, 17 aprilie 2021, la Brașov, în organizarea lui Mihai Mohaci, coordonator regional  al Pro România, a avut loc o...

credite bancare credite bancare
Businesso zi ago

În primăvara anului 2021, obiectivele românilor vor accelera numărul de credite bancare cu până la 50% faţă de anul precedent

Digitalizarea şi automatizarea proceselor în activitatea de creditare, principala tendinţă din piaţa de credite bancare a anului 2021- AVBS Credit,...

castiga romania castiga romania
Actualitateo zi ago

Un concurent la un pas de Marele Premiu „Câștigă România”

Cu calm și tenacitate, dar și cu un bogat bagaj de cunoștințe și o perfectă cunoaștere a țării, Teodor Ciopală,...

Tendințe

RECLAMA DYOMEDICA