fbpx

Drone de luptă MQ-9 Reaper trimise de americani la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Un bărbat a căzut de pe un bloc aflat în construcție, din Cluj
22 ianuarie 2020
Programul manifestărilor de Ziua Unirii Principatelor, la Câmpia Turzii
23 ianuarie 2020

Drone de luptă MQ-9 Reaper trimise de americani la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Forțele Aeriane ale Statelor Unite au relocat în România, la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, dronele MQ-9 Reaper de la baza aeriană poloneză Miroslawiec. Este a doua relocare în ultimul an, după ce aeronavele fără pilot au mai fost staționate timp de două luni la Câmpia Turzii și în vara anului trecut.

Relocarea dronelor americane la Câmpia Turzii este una temporară care ar urma să dureze pe perioada primăverii, anunță Forțele Aeriene SUA din Europa într-un comunicat.

Misiunea care începe acum în ianuarie 2020 “a fost complet coordonată cu guvernul român. Este concepută pentru a promova stabilitatea și securitatea în regiune și pentru a consolida relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni”, transmite US Air Force.

Dronele MQ-9 Reaper sunt, practic, pentru a doua oară la Câmpia Turzii după ce anul trecut din iulie și până în august dronele au fost relocate din Polonia cât timp la baza de la Miroslawiec AB au avut loc lucrări la pista de aterizare.

Dronele MQ-9 operează în Polonia din mai 2018, iar la Câmpia Turzii Forțele aeriene ale SUA au construit anterior un centru pentru a putea fi folosit la operarea de drone MQ-9 Reaper în scopul intensificării operațiunilor de recunoaștere și culegere de informații în estul Europei și Marea Neagră.

Drona MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot, dar teleghidată și care este special gândită atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte.