Doi copii salvați de echipajul SMURD, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-o locuință din Oradea

Se asfaltează pe drumul spre Mărișel
28 mai 2020
Un nou proiect pentru dotarea Spitalului de Copii din Cluj cu echipamente și aparaturi medicale ultraperformante, din bani europeni
28 mai 2020

Doi copii salvați de echipajul SMURD, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-o locuință din Oradea

Miercuri, 27 mai a.c., în jurul orei 21. 50, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția echipajelor specializate pe strada Bradului din municipiul Oradea, pentru salvarea copiilor săi, părintele precizând faptul că aceștia prezentau o stare generală de rău, probabil în urma intoxicării cu o substanță necunoscută.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a mobilizat cu operativitate la fața locului,echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea (TIM SMURD Oradea) și echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) al Detașamentului 2 de Pompieri Oradea. 

Ajuns la adresa indicată, echipajul TIM SMURD Oradea le-a administrat oxigen și le-a acordat toate îngrijirile medicale care se impuneau, copilului de 4 ani, care scos mai devreme de către familie, din mediul toxic, începuse să își revină și copilului de 5 ani, care se afla în stare de semiconștiență. După tratamentul de specialitate, starea de sănătate a celor doi copii s-a ameliorat, echipajul transportându-i conștienți, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

Pompierii militari care încadrează autospeciala CBRN au luat măsuri pentru ventilarea spațiilor și au efectuat măsurători cu aparatele din dotare, detectând prezența monoxidului de carbon în locuință, rezultat în urmamontării unei centrale pe gaz în mod necorespunzător, fără tub de evacuare a gazelor. 

PROTEJAŢI-VĂ VIAŢA PREVENIND INTOXICAŢIA CU MONOXID DE CARBON

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, anual, la nivelul județului, se produc situații de urgență ale căror victime sunt persoane intoxicate cu monoxid de carbon, evenimente soldate în unele cazuri cu pierderi de vieți omenești.

Aceste evenimente nedorite sunt, în general, determinate de: exploatarea cu defecţiuni a sistemelor de  încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.), utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzatoare a aparatelor de încălzire la coşuri etc.. 

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente,Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetățenilor respectarea, cu strictețe, a măsurilor de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:• Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate și exploatate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;• Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;• Încăperile trebuie aerisite frecvent;• Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;• Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.

Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea,  instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.•  

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor. 

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Foto Arhivă

BeTheme WordPress Theme
%d blogeri au apreciat: