fbpx
Connect with us

Actualitate

Discriminarea copiilor romi a fost accentuată de criza sanitară. Tot mai mulți copii abandonează școala pentru că nu își permit costurile educației ”gratuite”

Published

on

DEZBATERE:  Discriminarea copiilor de etnie romă a fost accentuată de criza sanitară. Tot mai mulți copii din comunitățile vulnerabile abandonează școala pentru că nu își permit costurile educației ”gratuite”

  • Andreea s-a înscris singură la școala de vară organizată de Salvați Copiii în localitatea Ciprian Porumbescu, județul Suceava. A întâlnit pe uliță un voluntar, l-a tras de tricou și i-a spus că vrea să învețe, pentru că o să devină profesoară. Toată vara, dimineața era la școală, iar după ore făcea curățenie în curțile vecinilor ca să câștige câțiva bani, așa că atunci când în septembrie a aflat că familia nu își mai permite costurile școlarizării ei, copila de 11 ani a fost cuprinsă de disperare. A intrat plângând în sala de clasă și a cerut sprijinul voluntarilor. Faptul că Andreea își continuă astăzi cursurile poate fi considerat un succes. Nu are însă nicio legătură cu succesul faptul că în situația sa sunt mii de copii din România, mai ales din comunitățile vulnerabile, care nu își permit costurile educației ”gratuite” și care ajung să abandoneze școala.

București, 25 noiembrie 2021: Dacă, până în urmă cu aproape doi ani, discriminarea copiilor din comunitățile de etnie romă însemna un loc în ultima bancă sau cel mai ponosit manual, în cei doi ani de criză sanitară, infrastructura digitală care ar fi trebuit să le asigure accesul nediscriminatoriu la educație nu a mai ajuns până în casele lor. Acestea sunt concluziile dezbaterii organizate, astăzi, de Salvați Copiii România, în cadrul proiectului “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, finanțat prin Granturile SEE –  Programul Dezvoltare Locală.

Declarații din cadrul dezbaterii:

Adrian Szelmeczi, FRDS: Proiectul Salvați Copiii România este unul generos, conține foarte multe măsuri importante pentru comunitatea romilor și, în special, direcționate către copiii romi. Un proiect generos și complex este, de obicei, și foarte complicat, vor fi multe provocări, mai ales în context pandemic, însă Salvați Copiii România este un ONG foarte puternic. Am putut

să vedem din nou cât de multă expertiză are în acest domeniu și sunt convins că lucrurile vor merge foarte bine. FDRS va fi alături pentru a vă sprjini în implementarea acestui proiect, sperăm că vom reuși să răspunem cât mai mult doleanțelor grupurilor țintă, pentru ca acest proiect să aibă un impact deosebit”.

Carmen Gheorghe, Președinte E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome): ”Suntem un grup de femei rome care lucrăm în trei comunități din Bacău, Prahova și Giurgiu și avem o viziune în care spunem că, la nivel local, atâta timp cât femeile rome nu sunt implicate în decizii în familii, dar și în relația cu autoritățile, observăm că nu se înregistrează progrese. Pentru că știm cu toții că atunci când vorbim despre femei, mai ales cele din grupuri etnice, vocile noastre sunt mai puțin ascultate, desi, de multe ori, problemele țin de îngrijire, educație, școlarizare, care de obicei supraresponsabilizează femeile. (…) Încurajăm fetele și femeile rome să organizeze grupuri de inițiativă locală, alături de care să dezvolte apoi activități. Temele noastre de lucru se leagă și de  acțiuni care țin de comunitate în ansamblu, cum ar fi accesul la infrastructură, o problemă care afectează în primul rând fetele și femeile rome. Atunci când nu ai drumuri practicabile, femeile trebuie să curețe mai mult, să care copiii în brațe până la școală sau la medic, să care apă acasă atunci când locuința nu este racordată la rețea”.

”Mulți dintre copiii care au participat la Grădinița Estivală nu știau să se joace sau să comunice, pentru că acasă nu aveau cu cine să facă asta”, Ana Maria Dumitrașcu, viceprimar Primăria Breasta, județul Dolj.

”Copiii au participat cu mare drag la activitățile estivale și îi încântă inclusiv masa caldă, pentru ei e mare lucru! Și ne doare sufletul să vedem că există astfel de situații – să vină la școală pentru a primi ceva de mâncare. La începutul anului mereu părinții ne spun că nu pot trimite copiii la școală pentru că nu au cu ce să îi îmbrace, să îi încalțe”, Loredana Caprioară, Director Școala Gimnazială Bahna, județul Neamț.


Organizația Salvați Copiii România are o vastă experiență în oferirea de servicii sociale în comunitățile dezavantajate, fiind prezentă în 59 de comunități, din 2016 până în prezent. Salvați Copiii a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii
integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru persoane vulnerabile.

În perioada martie 2021 – decembrie 2023, Salvați Copiii desfășoară programe de suport educațional pentru copiii din zonele vulnerabile în cadrul proiectului “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, finanțat prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare Locală. Astfel, anul acesta, 1.590 de copii din patru zone vulnerabile – Breasta (județul Dolj), Checea (județul Timiș), Bahna (județul Neamț) și Ciprian Porumbescu (județul Suceava) – au beneficiat de servicii educaționale în cadrul grădinițelor estivale și al unor activități remediale pentru a recupera materia din perioada în care, din cauza lipsurilor materiale și a infrastructurii digitale care nu ajunge până la casele lor, accesul la educație le-a fost negat în mod discriminatoriu. Cele patru comunități participante la proiect își vor îmbunătăți statutul prin: numărul de copii care participă la programele educaționale, creșterea numărului de persoane încadrate pe piața formală a muncii, precum și prin reducerea inegalităților privind acoperirea cu servicii sociale și medicale.

Prin toate aceste efecte pozitive pe termen lung, proiectul va contribui la întreruperea ciclului excluderii socio-economice și a cercului vicios al sărăciei și, implicit, la creșterea incluziunii și abilitarea romilor.

Numărul copiilor care provin din medii defavorizate care ajung să abandoneze școala pentru că nu își permit costurile educației <gratuite> este cu adevărat îngrijorător, iar pandemia nu a făcut decât să adâncească astfel de probleme. Tocmai acești copii, care provin din medii vulnerabile sunt acum expuși unor riscuri suplimentare, astfel că intervenția noastră este esențială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

La nivelul comunităților vulnerabile, discriminarea este resimțită încă din primii ani de viață, iar mulți dintre ei au fost marginalizați și privați de educație din considerente de rasă.

  • 1 din 10 elevi de etnie romă se confruntă cu segregarea școlară (învață în clase unde toți sau majoritatea colegilor sunt romi)[1].
  • 2/3 dintre părinții elevilor din România consideră că elevii de etnie romă sunt discriminați de obicei la școală[2], însă 61% dintre părinți sunt de părere că profesorii sunt mai toleranți decât părinții față de acești elevi, iar peste jumătate (56%) mărturisesc că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor.
  • Spre deosebire de părinți, doar 27% dintre profesori consideră că elevii de etnie romă sunt discriminați în școală și 88% cred că, în școală, profesorii sunt mai toleranți decât
    părinții față de elevii de etnie romă. 61% dintre cadrele didactice mărturisesc că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor.

În acest context, în iunie 2021, Consiliul UE a adoptat o recomandare de instituire a unei Garanții europene pentru copii care vizează asigurarea accesului copiilor din categoriile vulnerabile la servicii din domenii cheie pentru dezvoltarea lor. Pentru a pune în practică Garanția pentru Copil, statele membre trebuie să numească un Coordonator Național și să elaboreze planuri de acțiune, transmise Comisiei până în martie 2022, să asigure cadrul strategic și de politici, precum și resursele necesare pentru implementarea Garanției și să sprijine familiile, astfel încât barierele
financiare să nu împiedice accesul copiilor la servicii de calitate în domeniile cheie. În plus, fiecare stat membru trebuie să colaboreze cu autoritățile locale, societatea civilă și copiii în tot procesul de planificare, implementare și monitorizare a Garanției, iar raportările cu privire la progresele înregistrate trebuie actualizate la intervale de doi ani.


Persoana de contact
: Ștefania Mircea, Coordonator program, Salvați Copiii România stefania.mircea@salvaticopiii.ro , 0745.375.148.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate44 de minute ago

Vicepreședintele ALDE, Avram Gal: ,,Trebuie să fim conștienți că fără unitate, fără solidaritate nu putem clădi acea Românie pe care copiii noștri o merită drept moștenire”

Avram Gal, Vicepreședinte ALDE: 1 decembrie 1918 avea să fie un moment astral în istoria României și a românilor. La...

Actualitateo oră ago

Prognoza #meteo pentru luna decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun?

Luna decembrie va aduce temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei în aproape toate zonele țării, potrivit prognozei realizate de meteorologi....

Actualitate16 ore ago

Un gând bun pentru a mea țară. Poezie scrisă de Secretarul General ALDE CLUJ, Col. ( r ) dr. Viorel Sîrca

Pentru iubitorii de neam și țară, în prag de Sărbătoare Națională, câteva strofe: Un gând bun pentru a mea țară...

Actualitate16 ore ago

Micuța interpretă de muzică populară, Natalia Popescu, a fost invitată la emisiunea lui Teo Trandafir

Micuța interpretă de muzica populară, Natalia Popescu, a fost astăzi invitata lui Teo Trandafir, la emisiunea Teo show. Micuța interpretă...

Actualitate18 ore ago

Valeriu Gheorghiţă: ,,Omicron este o variantă foarte contagioasă şi dă infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate”

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: „Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi...

Actualitateo zi ago

Testele din salivă pentru elevi vor fi făcute acasă, de către părinți, de două ori pe săptămână. Aceștia vor trimite doar un SMS cu rezultatul testului

Testele de salivă care ar urma să li se facă elevilor pentru depistarea unei eventuale îmbolnăviri de COVID vor putea...

Actualitateo zi ago

#METEO: Vremea se răcește drastic la început de decembrie. Vin ninsorile?

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat estimări ale temperaturilor și cantităților de precipitații pentru perioada 30 noiembrie – 12...

Actualitateo zi ago

Pfizer anunță producerea unei noi doze „booster” împotriva variantei Omicron. Când va fi gata?

Alianţa Pfizer-BioNTech a decis să accelereze producerea unei doze specifice ”booster” de vaccin împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2, care să...

Actualitateo zi ago

Jurma: Omicron este de 5x mai infecțios decât Delta, însă nu reprezintă un pericol iminent pentru România!

Octavian Jurma: De unde provine estimarea ca Omicron este de 5x mai infectios decat Delta?Din evaluarea ratei de dislocare a...

Actualitateo zi ago

Azi se deschid 29 de km pe autostrada Sebeș-Turda. Urmează încă un tronson, de 6 decembrie

SE DESCHID AZI 29 KM PE AUTOSTRADA SEBEȘ-TURDA.Ministrul Transporturilor: NU E TÂRZIU ȘI PENTRU CELELALTE PROIECTE SĂ SE RECUPEREZE ÎNTÂRZIERILE...

Actualitate2 zile ago

VIDEO: Accident la ieșire din Turda spre Cluj

Un accident rutier a avut loc luni după-masa, în jurul orei 15.30, pe drumul național la ieșirea din Turda spre...

Actualitate2 zile ago

Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda va fi dat în folosință marți, 30 noiembrie, însă cu restricții și fără festivități!

Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda va fi dat în circulație marți, după finalizarea unor lucrări minore, dar cu...

Actualitate2 zile ago

Accident violent în Florești, între două mașini și un camion. O femeie se află în stare critică

Un  accident rutier grav s-a produs luni dimineața,  în localitatea Florești, județul Cluj. O femeie a fost grav rănită după...

Actualitate2 zile ago

Crimă oribilă: Un tânăr de 21 de ani şi-a ucis unchiul cu toporul, din cauza unor postări pe Facebook…

La 21 de ani, un tânăr din Sălaj şi-a distrus tot viitorul. Şi asta pentru că va petrece o bună...

Actualitate2 zile ago

Scenariu sumbru: ,,Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România până la Crăciun este de 100%, pornind valul 5 mult mai devreme”

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că tulpina Omicron va ajunge în România, cu siguranță, în luna decembrie, cu ocazia...

Actualitate2 zile ago

Tot ce trebuie să știi despre noua variantă Covid 19 OMICRON, de la un profesor în genetică moleculară din SUA

OMICRON – Noua variantă Covid19 apărută în Africa de Sud. Tot ce trebuie să știi despre noua variantă Covid 19...

Actualitate3 zile ago

Turda: Se deschide Patinoarul din Parcul Central, cu anumite restricții. Vezi programul și prețurile!

Din bucuria sărbătorilor de iarnă face parte și tradiția de a merge la patinoar. Turda: Se deschide Patinoarul din Parcul...

Actualitate3 zile ago

România a ieșit din zona ROȘIE. Clujul a ieșit din scenariul ROȘU, cu incidența sub 3 la mie

O nouă listă cu clasificarea țărilor în funcție de incidența cazurilor de COVID a fost adoptată vineri de Comitetul Național...

Actualitate3 zile ago

Simptomele pacienților infectați cu varianta Omicron sunt neobișnuite: bolnavii nu își pierd gustul și mirosul!

Persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron a coronavirusului nu au dezvoltat forme grave ale bolii, a...

Actualitate3 zile ago

Cluj-Napoca: Programul transportului în comun în perioada 27 noiembrie – 1 Decembrie 2021

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. informează publicul călător asupra faptului că, în zilele de 27 și 29 noiembrie 2021,...

Tendințe