fbpx

Consiliul Județean Cluj a primit finanțare pentru centrul de tip Respiro de la D.G.A.S.P.C. Cluj

Alege să fii pompier militar: 278 de locuri scoase la concurs la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă!
3 februarie 2021
Ministerul Sănătății: Fonduri europene pentru spitale
3 februarie 2021

Consiliul Județean Cluj a primit finanțare pentru centrul de tip Respiro de la D.G.A.S.P.C. Cluj

Consiliul Județean Cluj, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.), a obținut finanțare pentru proiectul de înființare a primului serviciu social cu cazare de tip centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilități.

Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a notificat instituția clujeană cu privire la admiterea finanțării proiectului ,,Centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilități”.

Valoarea totală a proiectului este de 671.000 de lei, din care 552.000 de lei vor fi asigurați din bugetul de stat, diferența urmând a fi asigurată de către solicitant.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: ,,Este o nouă reușită care ne bucură întrucât vine în sprijinul unei inițiative extrem de utile pentru persoanele cu dizabilități și pentru aparținătorii acestora din întreg județul. Vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca acest centru să devină funcțional în cel mai scurt timp posibil”.

Scopul proiectului este acela de a crea la nivelul comunității clujene un serviciu social de tip respiro care să furnizeze un ansamblu de activități persoanelor adulte cu dizabilități aflate în îngrijirea asistenților personali, asistenților personali profesioniști, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menținerii potențialului personal și prevenirii instituționalizării.

Fiecare beneficiar care va accesa aceste servicii sociale va fi abordat în mod individualizat, în concordanță cu tipul de handicap – somatic, vizual, fizic, auditiv, mental. Acesta va beneficia de îngrijire și supraveghere 24/24 ore, pentru o perioadă determinată.

Înființarea acestui serviciu de tip rezidențial va veni, totodată, și în întâmpinarea nevoii familiilor sau a celor care au în îngrijire persoane cu dizabilități de a-și rezolva anumite probleme de ordin personal, inclusiv nevoia de odihnă, timp în care persoana cu handicap se află într-un mediu sigur.

Inițiativa urmează a fi implementată în zona urbană sau suburbană a județului Cluj de către D.G.A.S.P.C. Cluj împreună cu Filiala Napoca a Societății Române de Sprijin a Vârstnicilor și Suferinzilor cu Afecțiuni de tip Alzheimer.