fbpx
Connect with us

Actualitate

Clujul își conturează viitorul: dezbatere publică CIIC privind evoluția orașului în domeniul economiei, cercetării și inovării

Published

on

ciic-cluj-primaria
Viitorul Clujului pe un orizont de timp de cel puțin zece ani, cu accent pe ceea înseamnă dezvoltare economică, cercetare și inovare a fost dezbătut joi, 18 februarie 2021, în cadrul unei dezbateri găzduită de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca.

Timp de 3 ore, reprezentanți ai administrației publice locale, conducerea universităților clujene, specialiști în diverse domenii au discutat alături de societatea civilă despre cum se va contura viitoarea Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană în ceea ce privește capitolul economie, cercetare, dezvoltare.

Dezbaterea publică s-a desfășurat online și a făcu parte din seria de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030.

Stategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale.

Dezbaterea a fost moderată de primarul Emil Boc și Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și totodată coordonatorul CIIC, iar experți ai Băncii Mondiale au prezentat viziunea care va sta la baza viitoarea strategii.

„Această temă este una dintre cele mai importante deoarece vizează locurile de muncă – sperăm cât mai multe și mai bine plătite,  calitatea vieții, viitorul nostru și al copiilor noștri. Această Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană care stabilește planul de acțiune până în 2030 poate trasa direcțiile de dezvoltare pe un orizont de timp mai larg, până în 2050. Cluj-Napoca înseamnă  talente, toleranță, tehnologie și încredere, totul într-o manieră incluzivă. Tot ce s-a întâmplat în acest oraș în ultimii ani nu este întâmplător, este produsul unei strategii realizate împreună cu experți, la fel ca și acum și pusă în practică de către administrația locală. Am utilizat tot ceea ce tehnologia ne-a oferit, iar colaborarea dintre autoritățile publice locale, sector privat, universități, sector guvernamental și cetățeni reprezintă cheia succesului. Clujul nu mai este orașul industriei grele sau al economiei agrare dinainte. Încet, dar sigur am trecut la o economie bazată pe informație și la o economie inovativă. Subliniez faptul că acesta este cel mai important avantaj competitiv al Clujului, fundamentat pe cercetare, dezvoltare, inovare, IT, parteneriatul cu unversitățile clujene și cu celelalte sectoare pe orizontală. Dacă vom asculta de experți, de societatea civilă și vom lua deciziile într-o manieră de tip ecosistem și nu ego sistem, acest oraș va avea viitor. Vreau să ne asigurăm că vom lua cele mai bune decizii cu putință și tot ceea ce este bun și sănătos este prins în acest document”, a subliniat primarul Emil Boc la începutul dezbaterii.

Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare în cadrul Băncii Mondiale și Oana Stănculescu, expert în cadrul aceleiași instituții au prezentat o analiză privind dezvoltarea Clujului de până în prezent, precum și care sunt punctele forte ale orașului și modelele de urmat. Astfel, s-a subliniat importanța zonei metropolitane având în vedere faptul că metropola demonstrează un standard de viață ridicat, iar trendul de creștere trebuie menținut, dar și accentul care trebuie pus pe reusursele umane și pe menținerea talentelor acasă.

În ultimii ani, România și Clujul au trecut printr-un proces de dezvoltare foarte rapid. Spre exemplu, între 2005 și 2019 aproximativ 65.000 de locuri de muncă au fost create în Cluj, care reprezintă aproximativ 12% din toate locurile de muncă create în România, ceea ce a însemnat un imbold de competitivitate la nivel național. Clujul se află în top și în ceea ce privește numărul de salariați: la momentul actual s-a ajuns la un număr de peste 200.000 de salariați, ce reprezintă o creștere cu 76% față de anul 2000, cel mai rapid ritm de creștere la nivel de țară.

Propunerea experților Băncii Mondiale vizează o strategie care să aibă drept model Irlanda și extinderea relațiilor startegice de cooperare la nivelul întregii Uniuni Europene, precum și  înspre  Statele Unite ale Americii. Accentul trebuie pus în continuare pe talentele locale, dar și pe tehnologie, astfel că viziunea pe termen lung presupune importanța educației. O economie inovativă înseamnă un echilibru între investițiile străine și cele locale, astfel încât în viitorul nu foarte îndepărtat să se creeze premisele nașterii la Cluj a unor firme de tip unicorn.

Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și totodată director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cuj-Napoca a prezentat o serie de proiecte în domeniul inovării pe care administrația locală le implementează deja sau care se află în pregătire.

„Cluj-Napoca este parte a inițiativei City Science Initiative (CSI), în cadrul căreia suntem orașul coordonator al grupului tematic pe mobilitate urbană sustenabilă. Această inițiativă își propune întărirea relației dintre administrația publică locală și universități prin susținerea unor proiecte comune de cercetare, dar și investiții în infrastructura orașelor prin implementarea unor componente care pot colecta date astfel încât să avem investiții publice bazate pe date științifice concrete. La Cluj-Napoca avem un parteneriat concret cu Facultatea de Mediu din cadrul Universității Babeș- Bolyai, dar și cu Universitatea Tehnică, alături de care lucrăm la un proiect pilot privind autobuzul autonom. De asemenea, suntem primul oraș din această parte a Europei care derulează un proiect finanțat prin programul  Urban Innovative Actions privind viitorul muncii. Este vorba despre Cluj Future of Works, pe care îl realizăm într-un consorțiu cu 10 organizații locale, în cadrul căruia avem prevăzute laboratoare în valoare de 1,5 milioane de euro pe zona de  machine learning și automation, realitate virtuală, echipamente de senzoristică, robotică. Un alt proiect important pe care îl derulăm este Reflow, alături de alte orașe euopene precum Amsterdam, Berlin, Milano, Paris și Vejle și prin care ne propunem să aprobăm un plan de acțiune pentru economia circulară. În final, vreau să subliniez și că pregătim un proiect privind Fondul de Inovare și Experiment, pe care sperăm să-l lansăm cât mai curând și care are ca obiectiv creșterea culturii antreprenoriale și îmbunătățirea mediului de inovare ”, a explicat Ovidiu Cîmpean.

Prezentările experților Băncii Mondiale din cadrul dezbaterii pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, wwww.primariaclujnapoca.ro, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică:

 De asemenea, dezbaterea integrală poate fi vizualizată pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Această dezbatere a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

Primăria Cluj-Napoca va continua seria dezbaterilor publice dedicate conturării viitoarei Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 joi, 25 februarie 2021, tema propusă fiind Mobilitatea.

Citeste si: https://www.abcnewstransilvania.ro/news/se-da-startul-pentru-targul-martisorului-la-turda/

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Știri

Actualitate4 ore ago

Spectacol-TEST la Opera din Cluj, fără MASCĂ. Intrarea va fi doar pentru cei vaccinați!

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își redeschide porțile sâmbătă, 15 mai, pentru premiera spactacolului Faust, doar pentru cei care au...

Actualitate4 ore ago

Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie. Testarea va fi gratuită

Certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie, a anunțat, vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale...

Actualitate4 ore ago

ATAC cu rachete asupra Tel Avivului, după ce un fief Hamas din Gaza a fost făcut una cu pământul

Metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta, marţi seară, a unui atac masiv cu rachete lansate din Fâşia Gaza, după...

Actualitate4 ore ago

Minoră din Cluj-Napoca dată dispărută. Ai văzut-o?

Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că la data de 10 mai a.c., în jurul orei 19.00, ROSTAȘ...

Actualitate21 de ore ago

Bombă de artilerie găsită într-o pădure din Bihor

O bombă de artilerie provenită din cea de-a doua conflagrație mondială, a fost descoperită de un cetățean cu ajutorul unui...

Actualitate22 de ore ago

Focar de gripă aviară într-o fermă din Mureș: 180.000 de păsări sacrificate. Creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa

Un focar de gripă aviară a fost confirmat într-o fermă din Ungheni, județul Mureș, unde au fost sacrificate toate cele...

Actualitate22 de ore ago

Vești bune! Turcia ar putea primi turiştii români FĂRĂ test PCR în această vară

Turiștii români ar urma să nu mai aibă nevoie de test PCR la intrare din Turcia, a anunțat mari, 11...

Actualitate22 de ore ago

Turda: Accesul auto RESTRICȚIONAT pe un sector de drum. Vezi alternativele!

Primăria Turda: Începând de astăzi accesul auto este restricționat pe sectorul de drum cuprins de la intersecția străzii Castanilor cu...

Actualitate22 de ore ago

Doar 54 de cazuri noi Covid19 la Cluj, mai puține decât cei internați la ATI

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 419;🔴 Persoane verificate cu privire la...

Actualitate22 de ore ago

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea a două centre de intervenții medicale de urgență în zona montană, la Padiș și Stâna de Vale.

Joi, 6 mai, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea a două centre de intervenții medicale de...

Actualitate22 de ore ago

5.844 de elevi clujeni vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a VI-a, sesiunea mai 2021

Miercuri, 12 mai 2021 vor începe probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi...

Actualitate22 de ore ago

AVBS Credit a intermediat credite bancare în valoare de peste 15 milioane euro în primul trimestru din 2021, cu o creştere de 50%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut

AVBS Credit, companie din domeniul brokerajului bancar, anunţă vânzări în valoare de peste 15 milioane euro a creditelor bancare intermediate...

Actualitate23 de ore ago

Intervenție pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs pe raza localității Curtuișeni

În cursul zilei de luni, 10 mai  a.c., în jurul orei 14.45, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului...

Actualitate23 de ore ago

Mai multe persoane prinse cu teste Covid FALSE pe Aeroportul Cluj. S-au întocmit dosare penale

La data de 9 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca – Biroul de Poliție Transporturi...

Actualitate23 de ore ago

Testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi, 10 mai a.c., ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice...

Actualitate23 de ore ago

100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită comunitatea clujeană la evenimentele pregătite cu...

-23 de ore ago

Restricții de circulație pe B-dul 21 Decembrie 1989

În perioada următoare, Primăria Cluj-Napoca va efectua următoarele lucrări în cadrul obiectivului de investiții “Proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări...

Actualitate23 de ore ago

CJ Cluj a cumpărat cca. 100 de noi aparaturi medicale ultramoderne pentru Spitalul Județean de Urgență

Consiliul Județean Cluj a încheiat contractele pentru achiziționarea a nu mai puțin de 97 de noi aparaturi și echipamente medicale...

Actualitate23 de ore ago

Două noi zboruri spre Creta și Sicilia de pe Aeroportul Cluj

București, 11 mai 2021: Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa anunță două noi rute din...

Actualitate23 de ore ago

Comisarul UE pentru mediu, analizeaza informatiile despre impuscarea ursului Arthur

Comisarul UE pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a anunţat luni că ”analizează” informaţiile provenite de la mai multe...

Tendințe