fbpx

Boc: La fiecare leu din taxe și impozite locale, Primăria Cluj-Napoca atrage încă 2,54 lei din fonduri europene și elvețiene

Alexandru Toth: S.O.S. Domeniul Public Câmpia Turzii!
11 februarie 2020
Turda: 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐜𝐮 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞
12 februarie 2020

Boc: La fiecare leu din taxe și impozite locale, Primăria Cluj-Napoca atrage încă 2,54 lei din fonduri europene și elvețiene

Bugetul municipiului Cluj-Napoca din acest an include suma de 283 de milioane de lei, fonduri europene atrase de Primărie, precum și suma de 84 de milioane de lei reprezentând cofinanțarea aferentă acestora. La aceste finanțări se adaugă de asemenea suma de 8,8 milioane de lei, atrași în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român (suma totală din finanțări externe și cofinanțări: 376,3 milioane de lei).

Comparativ, din impozite și taxe pe proprietate (impozit pe clădiri, impozit pe terenuri, impozit teren extravilan, transferuri proprietăți imobiliare) se estimează în acest an încasări de 117,5 milioane de lei, la care se adaugă 30,5 milioane de lei reprezentând taxe pe mijloacele de transport.

Așadar, la o sumă totală de 148 de milioane de lei care vor fi încasați în acest an de la clujeni, municipalitatea a adus o sumă mai mult decât dublă din finanțări europene, elvețiene și din cofinanțarea aferentă acestora: la fiecare leu încasat, mai mult de 2,5 lei atrași.

În actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene (2014-2020), municipiul Cluj-Napoca își propune sa contracteze fonduri europene în valoare totală de peste 2 miliarde de lei.

Finanțările europene sunt utilizate pentru dezvoltarea municipiului, urmărind în principal direcțiile: mobilitate urbană sustenabilă – transport public ecologic, nepoluant, centura metropolitană; educație, sănătate, eficiență energetică, creșterea calității spațiului public, oraș verde / dezvoltarea zonelor verzi, transformare digitală ș.a.m.d.


Foto: dezbatere publică cu privire la bugetul municipiului pentru anul 2020 – sâmbătă 8 februarie; dezbateri publice organizate în cadrul CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică | Municipiul Cluj-Napoca