fbpx

Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj pe 2019

Cluj-Napoca: Primăria investește în dotări de ultimă generație pentru SMURD Cluj
3 februarie 2020
Un taximetrist din Târgu Mureș își duce clienți cu Tesla. Vezi ce tarife are!
3 februarie 2020

Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj pe 2019

Începutul fiecărui an este prilej de evaluare a rezultatelor obținute, de analiză și  cântărire a acțiunilor derulate, precum și de setare a unor noi obiective.

     Misiunea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj este să apere liniştea şi siguranţa publică, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să protejeze avutul public şi privat, într-o comunitate servită cu respect şi apărată cu devotament.

     În anul 2019, caracterizat print-o situație operativă complexă, s-a înregistrat un trend descendent al infracționalității, fiind un an cu rezultate bune.

     Ne dorim ca acțiunile noastre viitoare să conducă la un plus de siguranță, să reușim să fim și mai aproape de cetățeni și să consolidăm parteneriatul

POLIȚIE-COMUNITATE!

Resursa umană este cea mai importantă verigă din lanțul siguranței publice pe care dorim să-l întărim prin fiecare acțiune. În acest sens, pe parcursul anului 2019 gestionarea corespunzătoare a resurselor umane și pregătirea continuă pe această linie au constituit priorități, procentul de ocupare al funcțiilor de la nivelul inspectoratului fiind de 88,52%. Pe parcursul anului 2019, au fost organizate 134  ședințe de instruire în domeniul tacticii și intervenției polițienești, iar 121 polițiști au absolvit cursuri de inițiere /pentru dezvoltarea carierei.

 

 

Activitatea de prevenire a criminalităţii s-a axat, în principal, pe implementarea la nivelul inspectoratului a programelor elaborate în baza priorităţilor naţionale şi locale, iniţierea şi continuarea de proiecte şi campanii secvenţiale de prevenire a criminalităţii, realizarea de cercetări şi analize.

     

Au fost desfăşurate acţiuni de informare şi prevenire în cadrul a numeroase proiecte, dintre care amintim: ,,La cafea cu un polițist”, ,,Copil iubit la bord”, ,,Siguranță de nota 10”, ,,Hoții îți invadează intimitatea”, Săptămâna Prevenirii Criminalității,,,Noaptea companiilor”, De mic învăţ să mă feresc de rele, precum și în cadrul manifestărilor publice: Ziua Poliţiei Române, Orăşelul Copiilor, Zilele Clujului, Festivalul Untold, Festivalul Electric Castle ș.a.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice: 33.164 intervenţii la evenimente, 17.056 de controale directe, 1.672 de acţiuni cu efective mărite, 215 razii. Cu ocazia desfășurării acestor activități au fost descoperite 1.344 de infracțiuni, din care 959 în flagrant delict.

     

În anul 2019, apelurile către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au necesitat 27.291 intervenţii ale efectivelor de poliţie, cu 321 intervenții mai puține faţă de anul 2018.

În cursul anului trecut, poliţia a fost sesizată (prin plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau prin sesizare din oficiu) despre comiterea a 16.876 de infracţiuni, înregistrându-se o scădere de 0,36% a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.      

Distribuţia infracţiunilor sesizate, pe categorii de infracțiuni, a înregistrat următoarea dinamică:

• 67,15% sunt infracţiuni judiciare (-5,29%)

• 6,6% sunt infracţiuni economico-financiare (+30,41%)

• 26,25% sunt infracţiuni de altă natură (+7,58%)

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă peste 76% din totalul infracţiunilor judiciare înregistrate în anul 2019, iar furturile au ponderea cea mai mare în cadrul acestei categorii. Infracțiunile de tâlhărie sesizate au scăzut cu 10% față de anul 2018.