fbpx

Ai fost la vot? România își votează azi edilii. Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale 2020

Accident grav cu doi morți, lângă Cluj. Încă două victime au fost duse la spital în stare gravă
26 septembrie 2020
Toate structurile de ordine sunt la datorie și supraveghează procesul electoral
27 septembrie 2020

Ai fost la vot? România își votează azi edilii. Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale 2020

Alegeri locale 27 septembrie 2020. La ora 7 dimineaţa, s-a dat startul alegerilor locale din România. Până la ora 21:00, când se închid urnele, cele peste 19 milioane de români cu drept de vot îşi pot alege primarii, consilierii locali şi judeţeni. 

Duminică, începând de la 7 dimineaţa şi până la ora 21, cei 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, ca să-şi aleagă primarii şi consilieri locali şi judeţeni.

Amendă până la 1.000 de lei pentru cei care filmează/pozează buletinul de vot

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

“Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”, a transmis Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.

Persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze anumiţi competitori electorali vor primi amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.

Măsurile luate pentru prevenirea infectării cu Covid-19, au fost anunțate de Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul unei conferințe de presă.

Se va asigura o distanță fizică de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral și se va evita contactul fizic dintre alegători și operatorul de calculator sau membrii biroului electoral.

Este obligatorie dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegător trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

 Prezența la urne la ora 10:00 – 7,64 % dintre alegători au votat.