Ziua Marinei Române – Mesajul Ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra locuințe sociale. Cine vor fi beneficiarii?
15 august 2019
INCENDIU în secţia de psihiatrie a Spitalului Oradea: 24 de pacienţi au fost evacuaţi
16 august 2019

Ziua Marinei Române – Mesajul Ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș

Festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de la Constanţa au început pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

Militari din Fortele Navale Romane au adus in atentia publicului faptele de vitejie ale marinarilor care au luptat, pe Dunare si pe mare, in Razboiul de Independenta, in cele doua Razboaie Mondiale, precum si sacrificiul suprem pe care marinarii l-au facut, de-a lungul timpului, in toate activitatile de instruire si in misiunile desfasurate pe intinderile albastre ale apelor.

,,Anul 2019 este unul deosebit de intens pentru Forțele Navale, numeroasele exerciții, misiuni și aplicații oferindu-le militarilor de a demonstra profesionalismul, curajul și tăria de caracter. Și au demonstrat aceste calități cu prisosință, pe timpul Sea Shield, Sea Breeze, Saber Guardian, dar și a marșurilor de instrucție și al misiunilor Alianței Nord-Atlantice desfășurate în #MareaNeagra și Marea Mediterană”, a declarat ministrul Gabriel Leș.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus în discursul său de Ziua Marinei, că poziția strategică a României la frontiera estică a NATO aduce oportunități, dar și provocări pentru forțele navale, subliniind că regiunea Mării Negre se transformă în spațiu al tensiunilor și al riscurilor, transmite Mediafax.

„Doamnelor și domnilor, poziția strategică a României la frontiera estică a NATO și UE aduce deopotrivă oportunități dar și provocări pentru armata noastră și pentru forțele navale, în special. Regiunea Mării Negre (…) se transformă, din păcate, în spațiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor și amenințărilor, al conflictelor înghețate, un spațiu de manifestare din sfera hibridă”, a spus Gabriel Leș.

Leș a mai menționat și alocarea a 2% din produsul intern brut pentru Apărare.

„Contribuția națională la creșterea credibilității aliate a constat și în alocarea a 2 procente din PIB pentru Apărare începând cu anul 2017, conform principiului partajării echitabile a sarcinilor dintre aliați, în care 30-35 de procente sunt alocate achizițiilor, fapt ce va contribui în final la consolidarea statutului României ca factor de stabilitate în regiunea Mării Negre. Armata României trebuie să fie pregătită să-și îndeplinească misiunile la nivelul de performanță cerut, atât din mediul regional de securitate, cât si de așteptările populației care are mare încredere în armata noastră. Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv pentru bugetul MApN a permis lansarea unui ambițios program de achiziții pentru înzestrare și vă asigur că acordăm toată atenția derulării acestuia la capacitate maximă. Suntem încrezători că în viitorul apropiat vom demara construcția corvetelor multifuncționale, cea mai mare investiție in modernizarea forțelor navale din ultimii ani”, a mai spus ministrul Apărării.

La spectacolul naval de amploare de Ziua Marinei Române de la Constanța, prezentat de mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni, a ma participat și președintele Klaus Iohannis.

 

BeTheme WordPress Theme