UNAIDS: Know your status! – Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA

Județul Cluj, promovat în Ungaria – „Imagini sătești din Transilvania”
5 decembrie 2018
Primăria Cluj-Napoca: Prima administrație publică locală din România care dotează Poliția locală cu mașini electrice
5 decembrie 2018

UNAIDS: Know your status! – Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA

ZIUA MONDIALĂ SIDACa în fiecare început de iarnă, luna decembrie este dedicată transmiterii unui mesaj de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV. În acord cu tema propusă de UNAIDS: Know your status!, anul acesta Ziua Mondială SIDA se concentrează pe promovarea testării HIV, ca punct de acces la servicii de tratament şi îngrijire.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură, şi de această dată, campaniei de marcare a Zilei Mondiale SIDA, iniţiată de Asociaţia Carusel şi susţinută de către autorităţi publice şi societatea civilă, care urmăreşte să reflecte diversitatea persoanelor pe care le atinge acest fenomen, dreptul la sănătate fiind un drept al tuturor oamenilor indiferent de gen, vârstă, stare materială sau alte vulnerabilităţi.

Posterul de anul acesta este realizat de artista Sorina Vazelina și prezintă câteva scene din traseul complex al acordării de servicii socio-medicale persoanelor care trăiesc cu HIV. Iar primul pas pentru a putea oferi servicii acestor persoane, care provin din categorii diverse, este cunoașterea statusului serologic. Campania de anul acesta este astfel un nou apel pentru testare și cunoașterea statusului serologic.

Agenţia Naţională Antidrog susţine implementarea Pachetului comprehensiv de intervenţii de reducere a riscurilor şi consecinţelor negative asociate consumului de droguri, elaborat în cadrul Ghidului Tehnic al OMS, UNODC şi UNAIDS (2012, 2016) care, conform evidenţelor ştiinţifice, conduce la rezultate semnificative în prevenirea, tratamentul şi îngrijirea persoanelor consumatoare de droguri injectabile infectate cu HIV.

Astfel, ne dorim ca răspunsul naţional la problematica răspândirii HIV în rândul persoanelor consumatoare de droguri injectabile să se bazeze pe dezvoltarea şi diversificarea următoarelor servicii, care să funcţioneze integrat şi care să răspundă cât mai bine nevoilor beneficiarilor:

–        programe de distribuţie şi schimb de seringi;

–        tratament substitutiv al dependenţei de opiacee şi alte tratamente medicale ale dependenţei, fundamentate pe evidenţe ştiinţifice;

–        consiliere şi testare HIV;

–        terapie antiretrovirală;

–        prevenirea şi tratamentul bolilor cu transmitere sexuală;

–        programe de distribuire de prezervative pentru persoanele consumatoare de droguri injectabile şi partenerii lor sexuali;

–        programe de informare, educare şi comunicare (IEC), ţintite către persoanele consumatoare de droguri injectabile şi partenerii lor sexuali;

–        prevenire, vaccinare, diagnostic şi tratament pentru hepatitele virale;

–        prevenire, diagnostic şi tratament pentru tuberculoză.

În calitatea sa de coordonator naţional al politicilor în domeniu, Agenţia Naţională Antidrog susţine dezvoltarea de servicii adresate persoanelor consumatoare de droguri şi promovează accesarea serviciilor de prevenire, testare,  tratament şi asistenţă specializată.

Informaţii suplimentare:

Broşura campaniei UNAIDS: http://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/live-life-positively-know-your-hiv-status_en.pdf.

BeTheme WordPress Theme