Un cunoscut alpinist clujean va urca pe Himalaya în memoria alpinistului Zsolt Torok

Compania de Transport Public Cluj-Napoca elimină abonamentele pe suport de hârtie și le înlocuiește cu carduri
5 septembrie 2019
La Cluj-Napoca, dacă ai carte, ai parte… de transport public gratuit
5 septembrie 2019

Un cunoscut alpinist clujean va urca pe Himalaya în memoria alpinistului Zsolt Torok

Alpinistul clujean Radu Albu va pleca la sfarsitul acestei luni in Nepal, Himalaya pentru o expeditie intr-o ascensiune solitara (solo climbing) pe muntele Ama Dablam 6.856m, considerat unul dintre cei mai tehnici (abrupti) munti din Himayala, si numit de catre revista National Geographic “probabil cel mai frumos munte al lumii”.

Aceasta ascensiune solitara este dedicata de Radu Albu memoriei prietenului sau, faimosul alpinist roman Zsolt Torok, care a decedat pe 14 August in urma unei caderi de mai bine de 20 de metri sub varful Negoiu din Muntii Fagarasi. Radu Albu impreuna cu Zsolt Torok si un alt alpinist roman urmau sa calatoreasca impreuna in Nepal la sfarsitul lunii septembrie pentru o expeditie in care isi doreau sa urce pe o ruta noua, fata de sud vest a muntelui Nuptse 7.861m, situat in vecinatatea imediata a muntelui Everest.

Din cauza mortii lui Zsolt Torok aceasta expeditie a fost anulata, iar alpinistul Radu Albu a decis sa urce renumitul munte Himalayan  Ama Dablam singur, fara a folosi oxigen suplimentar, sau ajutorul sherpasilor nepalezi. Radu Albu va duce cu el pe varful muntelui Ama Dablam 6.856m un steag cu fotografia prietenului Zsolt Torok pe care il va arbora acolo pentru totdeauna.

Alpinistul Zsolt Torok a urcat la randul sau muntele Ama Dablam in cadrul unei expeditii romanesti in anul 2016.

Ascensiunea solitara romaneasca pe Ama Dablam in cazul unei reusite va fi prima de acest gen in alpinismul romanesc.

Radu Albu este un alpinist de altitudine, dar si Ghid Montan, acesta conducand in calitate de Presedinte  Asociatia Ghizilor si Agentiilor de Expeditii Montane din Romania (AGAEMR) cu experienta in Himalaya si pe munti inalti. Printre reusitele sale recente sunt: 

 – escaladarea in conditii de iarna (premiera – ianuarie 2019) a ambelor varfuri ale celui mai inalt munte din Europa, Mt. Elbrus 5.642m din Rusia;

 – escaladarea Muntelui Manaslu din Himalaya 8.163m, al optulea cel mai inalt munte de pe planeta (Septembrie 2018).

 Ascensiunea pe Ama Dablam 6.856m din luna octombrie poate fi urmarita pe website-ul acestuia www.radualbu.ro

BeTheme WordPress Theme