Scene de groază la Borod: S-au bătut cu furci și lopeți pentru câteva kilograme de mere. 8 persoane arestate

FRANȚA ÎNVINGE BELGIA CU 1-0 ȘI SE CALIFICĂ ÎN FINALA CUPEI MONDIALE LA FOTBAL
11 iulie 2018
Fiul Președintelui Siriei, Hafez al-Assad a ajuns la Salina Turda
11 iulie 2018

Scene de groază la Borod: S-au bătut cu furci și lopeți pentru câteva kilograme de mere. 8 persoane arestate

Mai mulţi localnici s-au strâns, vineri seara, în faţa Primăriei din comuna bihoreană Borod, unde au protestat faţă de agresivitatea rromilor din zonă. Localnicii s-au revoltat după ce trei bărbaţi au fost bătuţi de mai mulţi rromi.

Oamenii din comună povestesc că trei minori din comunitatea de rromi au fost prinşi la furat, într-o gospodărie, chiar de către proprietari. Cei trei au fugit, dar câteva minute mai târziu au venit însoţiţi de zeci de persoane.

“Au sărit pe proprietarul gospodăriei şi l-au bătut şi pe el, şi pe cei doi băieţi ai lui. Erau plini de sânge cei trei”, spune o localnică.

Cei trei bărbaţi loviţi au fost transportaţi la spital de echipaje ale SMURD şi ale Ambulanţei.

Nu este singurul incident violent petrecut în Borod şi ai cărui autori sunt rromii din comună. “Ne ameninţă şi ne lovesc de multe ori. Mie mi-au dat cu sticle în maşină. Nu ştiu ce să mă fac. Sunt foarte agresivi”, spune altă localnică.

Nemulţumiţi de situaţie, zeci de oameni din sat s-au adunat, imediat după incident, în faţa Primăriei. Au cerut ca autorităţile să intervină pentru ca actele violente să înceteze.

Primarul din Borod, Sorin Petru Sarca, a confirmat că în comună e scandal, dar a spus că oamenii s-au adunat în fața postului de Poliție, și nu în fața Primăriei, situată chiar lângă aceasta, cerând deci socoteală oamenilor legii. Despre informațiile că romii comit mai multe fărădelegi în Borod, edilul a spus: „Cu privire la comunitățile de romi, le cunoaștem foarte bine calitățile. Nu sunt de ieri, de azi”. Sarca a subliniat, însă, că au mai fost incidente de acest gen în comună şi în „2013 și 2014”.

Opt bărbați, bănuiți că ar fi fost implicați în altercația de la Borod, reținuți de polițiștii bihoreni.

Marți, 10 iulie a.c., polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale din cadrul Poliției orașului Aleșd au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, față de opt bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 56 de ani, toți din comuna Borod, județul Bihor, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice, respectiv furt calificat.

Cei opt au fost reținuți de polițiștii bihoreni în urma cercetărilor efectuate și administrării probatoriului în cadrul dosarului penal întocmit vineri, 6 iulie a.c., care vizează altercația care s-a produs în cursul aceleiași seri, pe raza localității bihorene Borod, în cadrul căruia se fac cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleșd.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii de investigații criminale aleșdani îl bănuiesc pe unul dintre cei reținuți, respectiv un tânăr de 23 de ani, din Borod, că la 6 iulie a.c., în intervalul orar 17.30 – 18.00, alături de alți trei minori localnici, ar fi pătruns prin escaladarea gardului într-o livadă de meri din spatele unui imobil din Borod și ar fi sustras mere, fiind surprinși de proprietari în stradă, în momentul în care încercau să fugă de la locul faptei.

Celelalte șapte persoane reținute de polițiștii bihoreni în aceeași cauză sunt bănuite că ar fi sărit în sprijinul tânărului de 23 de ani și toți, având asupra lor diverse corpuri contondente, l-ar fi agresat pe proprietarul livezii și membrii familiei acestuia. În urma altercației patru persoane de 62, 25, 29 și 28 de ani au suferit diverse leziuni pentru vindecarea cărora sunt necesare între 7 și 10 zile de îngrijiri medicale.

Starea conflictuală a fost aplanată cu operativitate de polițiștii Secției nr. 1 de Poliție Rurală Borod.

Miercuri, 11 iulie a.c., polițiștii din Aleșd îi vor prezenta pe cei opt bărbați reținuți pentru 24 de ore la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd, iar procurorul se va adresa Judecătoriei Aleșd cu propunere de arestare preventivă a celor în cauză, sub aspectul comiterii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe și furt calificat.

Polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale din cadrul Poliției orașului Aleșd continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleșd, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză.

BeTheme WordPress Theme