Castelul Banffy Kemeny își cere renașterea și drepturile în istoria locală

Cum explică Emil Boc suma Record acordată anul acesta Bisericilor, de către Primărie
16 mai 2018
,,Ziua Z” derulată Azi de DIICOT! 28 de județe și 238 de percheziții domiciliare!
16 mai 2018

Castelul Banffy Kemeny își cere renașterea și drepturile în istoria locală

Foto ABC News Transilvania

Renumitul Castel Banffy Kemeny din Luncani, monument istoric de mare însemnătate, la un loc cu peisajele din jurul său, dau un farmec aparte zonei aflate la confluența a trei județe, Cluj ,Mureș și Alba. Castelul Kemeny-Banffy are o istorie extrem de tumultoasa, demna de numele pe care il poarta.

Din nefericire însă, acest valoros şi identitar patrimoniu  este, de ceva timp încoace, datorită litigiilor juridice, din ce în ce mai degradat, supus  intemperiilor și  timpului. Acoperisul, faţada și tâmplăria au avut de suferit și datorită intervenţiilor umane care au lăsat adânci cicatrici pe corpul clădirii și zidurilor ce dădeau odinioară măreţia castelului . Strădaniile pentru începerea unui complex şi necesar proces de reabilitare integrată a Castelului încep să prindă contur, însă lupta cu ignoranţa și indiferența autorităților, efortul de a-i determina pe guvernanți și pe edilii locali să respecte identitatea şi integritatea istoriei sunt de-abia la început.

Programele de finanțare europene, precum şi cele derulate de administraţia locală, ori iniţiativele legate de ONG-uri trebuiesc direcţionate în primul rând din respect faţă de istorie, monumentul istoric, identitatea locală şi într-un final, spre binele nostru comun .

În acest scop și graţie unor acțiuni de atragere de fonduri neguvernamentale, cei abilitați vor fi în măsură să înceapă lucrările de protecție, reabilitare și conservare a castelului.

Zilele acestea au fost demarate lucrări de curățare și eliberare a zonei castelului, lucrări premergătoare restaurării mult așteptate.

Revenim cu amănunte, pe măsură ce lucrările avansează!

BeTheme WordPress Theme